Reklama

Farsz mięsny z dodatkiem pistacji, wsunięty pod skórę na piersiach kurczaka, bardzo wzbogaci i uszlachetni jego smak. Kurczak faszerowany podany na świąteczny obiad z pewnością wzbudzi zachwyt!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na farsz: mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Kawałek folii spożywczej rozkładamy na desce, kładziemy na niej trochę farszu, składamy folię i rozpłaszczamy, aby stworzyć plaster nadzienia troszkę mniejszy niż wielkość piersi. Powtarzamy tę czynność w odniesieniu do drugiej piersi. Obie porcje farszu schładzamy w zamrażalniku przez 30 min.

  • krok 2

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Kurczaka osuszamy papierem kuchennym. Palce wpychamy pod warstwę skóry od końca szyi do końca piersi i delikatnie je przekręcamy, aby uwolnić skórę i utworzyć kieszeń na nadzienie. Wciskamy w nią przygotowane porcje farszu, tak aby przykryć nim całe piersi – ale uważajmy, aby nie podrzeć skóry.

  • krok 3

    Aby przyprawić mięso, łączymy wszystkie składniki i mieszanką nacieramy kurczaka delikatnie z zewnątrz i obficie wewnątrz. Kurczaka przykrywamy luźno folią, aby przyprawy nie przypaliły się w czasie pieczenia. Pieczemy 1 godz. 10 min.

  • krok 4

    Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.

  • krok 5

    Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.

  • krok 6

    Tuż przed podaniem dodajemy do sosu masło, aby sos stał się aksamitny, i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy wraz z nadzieniem i podajemy z sosem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Porady:

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama