
Kurczak faszerowany z pistacjami
- kurczak: 2 kg
- miód: 80 ml
- gotowy rosół: 1 l
- masło: 20 g
- wieprzowina: 250 g
- pistacje: 175 g
- imbir: 5 g
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- cynamon: 3 g
- kardamon: 5 szt.
- pieprz czarny: 5 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- sól: 5 g
- kolendra: 3 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na farsz: mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Kawałek folii spożywczej rozkładamy na desce, kładziemy na niej trochę farszu, składamy folię i rozpłaszczamy, aby stworzyć plaster nadzienia troszkę mniejszy niż wielkość piersi. Powtarzamy tę czynność w odniesieniu do drugiej piersi. Obie porcje farszu schładzamy w zamrażalniku przez 30 min.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Kurczaka osuszamy papierem kuchennym. Palce wpychamy pod warstwę skóry od końca szyi do końca piersi i delikatnie je przekręcamy, aby uwolnić skórę i utworzyć kieszeń na nadzienie. Wciskamy w nią przygotowane porcje farszu, tak aby przykryć nim całe piersi – ale uważajmy, aby nie podrzeć skóry.
krok 3
Aby przyprawić mięso, łączymy wszystkie składniki i mieszanką nacieramy kurczaka delikatnie z zewnątrz i obficie wewnątrz. Kurczaka przykrywamy luźno folią, aby przyprawy nie przypaliły się w czasie pieczenia. Pieczemy 1 godz. 10 min.
krok 4
Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.
krok 5
Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.
krok 6
Tuż przed podaniem dodajemy do sosu masło, aby sos stał się aksamitny, i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy wraz z nadzieniem i podajemy z sosem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

