
Kurczak gong bao
- filet z kurczaka: 250 g
- papryka: 1 szt.
- orzeszki ziemne: 120 g
- czosnek: 1 łyżka stołowa
- imbir: 1 łyżka stołowa
- cebula dymka: 1 łyżka stołowa
- papryka ostra: 1 łyżeczka
- olej: 9 łyżek stołowych
- pieprz syczuański: 0.5 łyżeczki
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki stołowe
- jajka: 1 szt.
- sos sojowy: 1 łyżka stołowa
- ocet ryżowy: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżka stołowa
- wino ryżowe: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie kurczaka: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. W misce szykujemy marynatę z 3 łyżek oleju, połowy rozkłóconego jajka, 1/3 szklanki wody oraz 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i wkładamy do niej mięso, dokładnie obtaczając je z każdej strony. Następne odstawiamy kurczaka do zamarynowania na około 30 minut.

iStock krok 2
Przygotowanie sosu: Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy je do miseczki i dodajemy 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę wina ryżowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy sos.

iStock krok 3
Smażenie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokruszone chilli i pieprz, a po chwili pokrojony imbir, czosnek i dymkę. Następnie dorzucamy na patelnię zamarynowanego wcześniej kurczaka i smażymy przez kilka minut, energicznie mieszając. Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i energicznie mieszając smażymy jeszcze przez chwilę. Po minucie wlewamy sos, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem jeszcze przez 2-3 min. Zagęszczamy sos roztworem z mąki ziemniaczanej i przekładamy danie na talerze. Podajemy z gotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy po wierzchu uprażonymi orzeszkami.

iStock

