
Kurczak hoisin
- filet z kurczaka: 500
- czosnek: 2 ząbki
- papryka ostra: 1 łyżeczka
- pieprz biały: 4 g
- jajka: 1 szt.
- mąka ziemniaczana: 150 g
- olej: 150 ml
- sezam: 20 g
- woda: 125 g
- sos sojowy: 60 ml
- masło orzechowe: 25 g
- olej sezamowy: 15 ml
- cukier: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak: filety oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na drobnych oczkach . Dodajemy do mięsa, dosypujemy czosnek, ostrą paprykę, biały pieprz, mieszamy.
krok 2
Panierowanie: do jednego talerza wbijamy jajko, rozkłócamy je, do drugiego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Kawałki kurczaka otaczamy w jajku, a następnie w mące. Nadmiar mąki strzepujemy.
krok 3
Smażenie: na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej (na głębokość ok. 4 mm). Partiami smażymy kurczaka, wkładamy go tak na patelnię, aby kawałki mięsa nie stykały się. Smażymy po 2 minuty z obu stron. Usmażone kawałki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papier kuchenny. Olej wylewamy, patelnię przecieramy, dodajemy nowy olej i tak, jak poprzednio smażymy mięso.
krok 4
Sos do kurczaka hoisin: do miseczki przelewamy wodę, sos sojowy, ocet ryżowy, dodajemy masło orzechowe, olej sezamowy oraz cukier. Mieszamy i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i gotujemy 1–2 minuty. Na koniec posypujemy podprażonym na suchej patelni sezamem.
krok 5
Serwowanie: kurczak hoisin podajemy z ugotowanym ryżem np. jaśminowym i ugotowanym brokułem.

