Reklama

Aromatyczny, soczysty i prosty do przygotowania - kurczak na butelce sprawdzi się na dużą ucztę i rodzinny obiad. W czasie pieczenia kurczak stale jest oblewany piwem, które pysznie się karmelizuje!

Składniki:

kurczak (ok. 1,5 kg)
nieduża cebula
6 ząbków czosnku
po łyżeczce: suszonego oregano, wędzonej papryki, mielonego imbiru, suszonego tymianku, soli i pieprzu
butelka ciemnego piwa, najlepiej łagodnego i słodkawego

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy z suchymi przyprawami, nacieramy kurczaka w środku i pod skórą.

  • krok 2

    Nabijamy go na otwartą butelkę z piwem (wcześniej trzeba zdjąć z niej papierowe etykiety), tak aby szyjka butelki wyszła kurczakowi też pod szyją. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 1 i 1/2 godz.

Porady:

Co daje takie pieczenie? Pod wpływem temperatury piwo zaczyna się gotować i mocno pienić, wypływa z butelki i cały czas oblewa skórkę kurczaka, czyniąc ją rumianą i chrupiącą, a mięso pod spodem miękkie i soczyste. Kurczaka można też dodatkowo „ubrać” w plasterki boczku, które mocujemy na nim jeden przy drugim za pomocą wykałaczek.

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama