Kurczak pieczony w warzywach
Przepis na kurczaka pieczonego w warzywach.
Składniki:
kurczak ok. 1,75 kg
150 ml oliwy
pieprz
1/2 cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
sól morska
45 dag małych młodych kartofli
bakłażan
czerwona papryka
fenkuł
8 dużych ząbków czosnku w skórce
2–3pomidory
garść czarnych oliwek
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Całego kurczaka nacieramy oliwą i oprószamy pieprzem. Pół cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka, razem z dwoma gałązkami tymianku. Kurczaka układamy grzbietem do góry w dużej brytfannie. Pieczemy ok. 30 min. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i oprószamy solą. Odwracamy go piersią do góry i polewamy sosem, który się wytopił. Wokół układamy wyszorowane kartofle i obtaczamy je wytopionym
sosem. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 min. Dodajemy bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2,5 cm, oczyszczoną paprykę pokrojoną w cząstki, fenkuł przekrojony na ćwiartki i ząbki czosnku. Polewamy pozostałą oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pozostały tymianek dodajemy do warzyw. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 30 min. Do pieczonego kurczaka dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i oliwki, pieczemy jeszcze 20 min, co jakiś czas polewając wytopionym sosem i obracając warzywa.
Porady:
Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami


