
Doskonały przepis na rodzinny obiad - kurczak pieczony z sosem jogurtowo-miętowym to klasyk z twistem.
Składniki:
kurczak zagrodowy (ok. 2 kg)
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
½ cytryny
1 cebula
Marynata:
1 łyżka kurkumy
3 łyżki musztardy
1 łyżka miodu gryczanego
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki cynamonu
Sos jogurtowo-miętowy:
200 g jogurtu naturalnego
½ pęczka mięty
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Kurczaka wyjmij z lodówki, ponieważ do pieczenia musi mieć temperaturę pokojową. W miseczce połącz kurkumę, musztardę, miód, oliwę z oliwek, cynamon. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz dokładnie w przygotowanej marynacie.
Do środka kurczaka włóż pęczek natki pietruszki, cytrynę oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką) i wstaw do piekarnika mniej więcej na 1,5 godziny. Pierwsze 60 minut piecz pod przykryciem (możesz użyć pokrywki od naczynia lub folii aluminiowej), a potem bez przykrycia, aby kurczak się ładnie zrumienił.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól kurczakowi odpocząć około 20 minut. Aby przygotować sos, jogurt naturalny połącz z posiekaną miętą, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"
1 z 1

damian kordas
Porady:
Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami

