Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami z Garnka rzymskiego :
Proste jednogarnkowe danie .Mało przy nim pracy .
Składniki:
3 kawałki kurczaka z kością ( piersi ze skrzydełkiem , górne udka itp. )
6 ziemniaków
1 marchewka
¼ selera
1 pietruszka
2 cebule
kawałek brukwi ( niekoniecznie )
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki mielonej
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
plasterek wędzonki
½ szklanka wody
Kroki przygotowania:
Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić pastę przyprawową , natrzeć kurczaka. Obrać ziemniaki i warzywa i pokroić tak by były mniej więcej jednej wielkości ( ćwiartki cebuli ).Garnek zanurzyć na 15 minut w wodzie tak by był całkowicie nią zakryty , a woda wsiąkła w glinę . Wyjąć , i w pustym garnku ułożyć mięso, wędzonkę i warzywa .Polać resztą marynaty , dodać wodę . Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 100 stopni. Gdy temperatura dojdzie do tej wartości podkręcić do 230 stopni i piec 1,5 godziny .
1 z 1

kurczak_pieczony_z_warzywami_i_ziemniakami_z_garnka_rzymskiego
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami z Garnka rzymskiego :


