
Kurczak pieczony ze szparagami
- udka z kurczaka: 8 szt.
- masło: 25 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- oregano: 7 g
- groszek: 100 g
- szparagi: 500 g
- cytryna: 1 szt.
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 6 ząbków
- bulion drobiowy: 100 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal370
- tłuszcz23g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany9g
- cukry6g
- błonnik6g
- białko29g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C w trybie grzania góra–dół lub 180°C z termoobiegiem.
krok 2
W brytfannie układamy kawałki kurczaka (udka lub podudzia), ćwiartki cebuli, czosnek, plasterki cytryny, szparagi (bez twardych końcówek) i groszek (zielony świeży lub mrożony). Posypujemy oregano, skrapiamy oliwą z oliwek i polewamy bulionem drobiowym (może być też warzywny). Dokładnie mieszamy, smarujemy pozostałym masłem i doprawiamy do smaku. Formę przykrywamy folią aluminiową, mięso wsadzamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuwamy ją i pieczemy jeszcze przez 20–30 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie.
krok 3
Jeśli chcemy, żeby kurczak miał ładnie spieczoną, chrupiącą skórkę to warto włączyć na kilka minut funkcję grill. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić, ponieważ warzywa w tym czasie mogą się przypalić, szczególnie szparagi.
krok 4
Kurczaka pieczonego ze szparagami można podawać prosto z brytfanki lub na talerzu. Będzie można zebrać sos wytworzony w czasie pieczenia, najlepiej kromką świeżego chleba.
Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com

