
Kurczak po chińsku
- udka z kurczaka: 8 szt.
- sos hoisin: 60 ml
- olej sezamowy: 30 ml
- miód: 30 g
- imbir: 20 g
- czosnek: 2 ząbki
- cebula dymka: 1 pęczek
- orzechy nerkowca: 50 g
- ryż brązowy: 200 g
- anyż: 1 g
- goździki: 1 g
- cynamon: 1 g
- pieprz syczuański: 1 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal450
- tłuszcz27g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany19g
- cukry14g
- błonnik2g
- białko32g
- sól1g
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak po chińsku – przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (180°C w przypadku termoobiegu). Udka kurczaka układamy w dużej brytfannie i nacinamy skórkę 2–3 razy na każdym kawałku mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy sos hoisin, olej sezamowy, miód i przyprawy (może być gotowa chińska mieszanka przyprawowa – 8 g), imbir (starty kawałek wielkości kciuka), czosnek, sól i pieprz. Polewamy kurczaka i obracamy udka, żeby dookoła były pokryte sosem. Warto zamarynować udka na około 2 godziny, wtedy będą bardziej aromatyczne.
krok 2
Pieczenie kurczaka po chińsku: zamarynowane udka kurczaka układamy skórą do góry i pieczemy przez 35 minut, polewając sosem, co najmniej raz w trakcie pieczenia. Dodajemy orzechy nerkowca i posypujemy kurczaka po wierzchu cebulą dymką. Pozostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut, a następnie podajemy z brązowym ryżem.

