Reklama

Kurczak po hiszpańsku z chorizo

Składniki:

kiełbasa chorizo (ok. 18 cm)
10 dag sera majorero lub pecorino
12 udek z kurczaka
4 czerwone cebule
3 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
3 łyżki oliwy
sól
świeżo mielony pieprz

Kroki przygotowania:

Kurczak po hiszpańsku z chorizo
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Chorizo kroimy w cienkie plasterki. Ser ścinamy w cienkie płatki. Ostrożnie podnosimy skórę na udzie kurczaka i wsuwamy plasterki chorizo i płatki sera pomiędzy skórę i mięso. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozmieszczamy je w lekko wysmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia. Na tym układamy udka kurczaka, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 25–30 min. Podajemy z sałatką z pomidorów, papryki i ogórków.
Z chorizo możemy także przygotować całego kurczaka, pokrojonego na porcje. Do brytfanny wkładamy kilkanaście małych kiełbasek chorizo i lekko podsmażamy, na wytopiony tłuszcz kładziemy oprószone solą i pieprzem kawałki kurczaka. Pomiędzy mięsem i kiełbaskami układamy ziemniaki przecięte na pół i czerwone cebule pokrojone na ćwiartki. Oprószamy wszystko solą, suszonym oregano i skórką otartą z pomarańczy. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 190°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama