
Kurczak po koreańsku
- udka z kurczaka: 500 g
- mąka pszenna: 75 g
- mąka ziemniaczana: 75 g
- olej sezamowy: 12 g
- czosnek: 12 g
- słodki sos chili: 10 g
- ocet ryżowy: 6 g
- sos sojowy: 20 g
- ketchup: 66 g
- miód: 50 g
- cukier: 5 g
- ryż: 100 g
- sezam: 50 g
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ryż gotujemy według wskazówek podanych na opakowaniu (około 20 minut). Po tym czasie wylewamy go na sitko. Kurczaka myjemy, odkrawamy mięso od kości. Kroimy uda na większą kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Z kolei sezam wrzucamy na zimną i suchą patelnię, włączamy ogień, czekamy aż ziarenka się zrumienią. Zrzucamy na talerz.

Artur Rogalski krok 2
Panierowanie i obsmażenie: szykujemy 3 miseczki. Do jednej wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do trzeciej – mąkę pszenną zmieszaną z 1 łyżeczką słodkiej papryki i 12 g suszonego czosnku. Kawałki kurczaka maczamy kolejno: w mące ziemniaczanej, w jajku, w mące pszennej. Na głębszej patelni lub woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy około 8 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aż stanie się rumiany z każdej strony. Gotowe kawałki mięsa wyławiamy i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z woka wylewamy tłuszcz.

Artur Rogalski krok 3
Sos: w małej miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu chili, 1 łyżkę octu ryżowego, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Artur Rogalski krok 4
Smażenie: tak przygotowany sos wlewamy na patelnię (lub wok), na której smażył się kurczak. Doprowadzamy go do wrzenia. Do sosu dorzucamy kawałki mięsa i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Artur Rogalski krok 5
Podanie: kurczak po koreańsku najczęściej podawany jest z ryżem, ale dobrze komponuje się również z makaronem ryżowym. Na koniec danie posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

