Porady:
- Filety możemy pokroić na większe lub mniejsze porcje. Przy czym warto pamiętać o tym, że większe kawałki będą bardziej soczyste w środku. Kurczak pokrojony w kostkę co prawda zrobi się szybciej, ale może wyjść nieco bardziej suchy.
- Do nacierania i smażenia mięsa możemy wykorzystać oliwę z oliwek lub olej roślinny.
- W daniu sprawdzi się zarówno bulion drobiowy (np. z domowego rosołu), jak i bulion warzywny.
- Jeśli chcemy, żeby sos był bardziej słodki i kremowy, możemy sięgnąć po śmietanę 30%. To także łatwiejsza opcja. Taką śmietanę możemy dodać bezpośrednio do gorącego sosu – bez wcześniejszego hartowania. Minusem może być większa kaloryczność potrawy.
- Zamiast szpinaku możemy dodać świeżą rukolę, która nieco zaostrzy smak potrawy. Rukoli nie podgrzewamy w sosie, tylko dodajemy ją na koniec, bezpośrednio na talerze.
- Do kurczaka po toskańsku warto dodać samodzielnie przygotowane suszone pomidory w oliwie. Zanim wrzucimy je do sosu, należy je lekko odsączyć.
- Do posypania sprawdzi się nie tylko parmezan, ale także inny twardy ser, np. grana padano.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać kurczaka po toskańsku?
Kurczak po toskańsku świetnie smakuje z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze to:
- ryż na sypko – to uniwersalny dodatek do kurczaka w sosie w wielu różnych odsłonach. W przypadku ostrzejszych potraw przyjemnie łagodzi pikantne nuty,
- makaron – np. tagliatelle, spaghetti lub penne. Do dań z makaronem możemy pokroić filety z kurczaka na mniejsze porcje,
- francuska bagietka – chętni mogą pokusić się o samodzielny wypiek, a świeża bagietka maczana w kremowym sosie smakuje po prostu obłędnie,
- kopytka – do kurczaka po toskańsku świetnie pasują także klasyczne kopytka z ziemniaków, z dodatkiem warzyw – szpinaku, buraków lub dyni (kopytka z dyni i ziemniaków), a także włoskie gnocchi.
Kurczak po toskańsku – czy przepis pochodzi z Toskanii?
Filety z kurczaka w kremowym sosie to nie jest typowe danie dla kuchni włoskiej. Trzeba jednak przyznać, że dodatek suszonych pomidorów, czosnku, szpinaku i oliwy z oliwek jak najbardziej wpisuje się w toskański styl gotowania.
Kuchnia toskańska słynie z prostych połączeń, które pozwalają wydobyć smak jakościowych składników. Dlatego, jeśli chcemy gotować w tym stylu, powinniśmy szczególnie przyłożyć się do wyboru produktów. W przypadku kurczaka po toskańsku największe znaczenie ma wybór dobrego i świeżego mięsa oraz pomidorów.
Inne pomysły na filety z kurczaka w sosie
Kurczak po toskańsku to potrawa, która bije rekordy popularności. Jej największe zalety to łatwy przepis i krótki czas przygotowania. Nic więc dziwnego, że dania z piersi kurczaka są uwielbiane przez osoby, które przy niewielkim nakładzie pracy chcą różnicować domowe menu. Z filetów można wyczarować zupełnie nowe potrawy, zmieniając tylko kilka prostych dodatków.
Najpopularniejsze dania z kurczakiem w sosie to:
- kurczak w sosie śmietanowo–ziołowym – to pomysł na delikatne mięso w łagodnym sosie koperkowym. Doskonale pasuje do ryżu i makaronu,
- kurczak po wietnamsku – filety tym razem zanurzone są w ciemnym sosie na bazie skarmelizowanego cukru, ostrych przypraw i sosu sojowego. Idealnie smakuje z makaronem ryżowym,
- kurczak po tajsku – w tym daniu kawałki kurczaka zanurzone są w słodko–ostrym sosie na bazie mleczka kokosowego i pasty curry. Pasuje do białego ryżu lub makaronu.
Przepis na kurczaka po toskańsku możemy modyfikować, dodając sezonowe warzywa, np. pomidorki koktajlowe, cukinię lub szparagi.