Reklama

Kurczak w cieście sezamowym to chrupiące, smażone w głębokim tłuszczu kawałki mięsa. Charakteryzuje się lekkim posmakiem imbiru i delikatną goryczką sezamu. Jest soczysty w środku z delikatną, twardszą warstewką ciasta na zewnątrz. Słodko-ostry sos dopełnia smaku całego dania. Kurczak w cieście po chińsku najczęściej podawany jest z delikatnym i neutralnym, białym ryżem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto sezamowe do kurczaka: w garnku miksujemy 220 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki), proszek do pieczenia i wodę (325 ml - półtorej szklanki). Potem dodajemy ziarna sezamu i mieszamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.

  • krok 2

    Kurczaka: myjemy, kroimy na większe kawałki, obsypujemy połową łyżeczki suszonego imbiru (2g), gałki muszkatołowej (1g) i suszonej kolendry (1 g). Smażymy na patelni na łyżce rozgrzanego oleju (około 10 ml) jedynie do lekkiego zrumienienia. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób usuwamy nadmiar tłuszczu.

  • krok 3

    Sos: w garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy przecier pomidorowy oraz sproszkowaną, słodką paprykę. Zagotowujemy i dodajemy: 5 g granulowanego czosnku, 3 g płatków chili (1 łyżeczka), 15 ml sosu sojowego (półtorej łyżki), 2 g imbiru (pół łyżeczki). Wrzący sos zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Wlewamy do miseczki.

  • krok 4

    Smażenie: na patelni (lub w woku) rozgrzewamy olej (40 ml). Kawałki mięsa obtaczamy w chrupiącym cieście sezamowym i delikatnie wkładamy na tłuszcz. Olej nie może być bardzo gorący, żeby mięso się nie przypaliło - docelowo ma uzyskać lekko złoty kolor z każdej strony. Obsmażone wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

  • krok 5

    Podajemy: kurczak w cieście sezamowym najlepiej smakuje z ryżem, sosem oraz surówką, np. z kapusty pekińskiej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama