
Kurczak w cieście sezamowym
- filet z kurczaka: 500 g
- mąka pszenna: 220 g
- mąka ziemniaczana: 52 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- jajka: 160 g
- woda: 580 ml
- sezam: 100 g
- sos sojowy: 45 ml
- olej: l
- cukier: 15 g
- przecier pomidorowy: 15 g
- czosnek granulowany: 5 g
- płatki chili: 3 g
- papryka w proszku: 8 g
- imbir: 4 g
- gałka muszkatołowa: 1 g
- kolendra: 1 g
- sezam: 30 g
- szczypiorek: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto sezamowe do kurczaka: w garnku miksujemy 220 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki), proszek do pieczenia i wodę (325 ml - półtorej szklanki). Potem dodajemy ziarna sezamu i mieszamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
krok 2
Kurczaka: myjemy, kroimy na większe kawałki, obsypujemy połową łyżeczki suszonego imbiru (2g), gałki muszkatołowej (1g) i suszonej kolendry (1 g). Smażymy na patelni na łyżce rozgrzanego oleju (około 10 ml) jedynie do lekkiego zrumienienia. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób usuwamy nadmiar tłuszczu.
krok 3
Sos: w garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy przecier pomidorowy oraz sproszkowaną, słodką paprykę. Zagotowujemy i dodajemy: 5 g granulowanego czosnku, 3 g płatków chili (1 łyżeczka), 15 ml sosu sojowego (półtorej łyżki), 2 g imbiru (pół łyżeczki). Wrzący sos zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Wlewamy do miseczki.
krok 4
Smażenie: na patelni (lub w woku) rozgrzewamy olej (40 ml). Kawałki mięsa obtaczamy w chrupiącym cieście sezamowym i delikatnie wkładamy na tłuszcz. Olej nie może być bardzo gorący, żeby mięso się nie przypaliło - docelowo ma uzyskać lekko złoty kolor z każdej strony. Obsmażone wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
krok 5
Podajemy: kurczak w cieście sezamowym najlepiej smakuje z ryżem, sosem oraz surówką, np. z kapusty pekińskiej.

