
Kurczak w panierce
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kurczak: 1 kg
- jogurt naturalny: 250 ml
- skórka z cytryny: 1 szt.
- pieprz czarny: 5 g
- precelki: 130 g
- krakersy: 12 szt.
- paluszki: 70 g
- olej: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Kawałki kurczaka (udka, podudzia, polędwiczki, skrzydełka) bardzo dokładnie osuszamy skrzydełka przycinamy z obu końców i dzielimy na połowy (tasakiem).
krok 2
Jogurt mieszamy ze skórką z cytryny i pieprzem. Paluszki, precelki, chipsy i krakersy wsypujemy do torebki i zgniatamy wałkiem (albo wrzucamy do kielicha blendera i pulsacyjnie miksujemy, byle nie na pył).
krok 3
W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w jogurcie, obtaczamy dokładnie w słonej mieszance i smażymy partiami na złoto. Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i z dipami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

