
Kurczak w panierce z musztardą i parmezanem
- udka z kurczaka: 1 kg
- oliwa z oliwek: 7 ml
- cytryna: 1 szt.
- parmezan: 30 g
- jogurt naturalny: 200 g
- musztarda dijon: 30 g
- bułka tarta: 100 g
- fasolka szparagowa: 320 g
- ziemniaki: 500 g
- zioła prowansalskie: 6 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal484
- tłuszcz18g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany37g
- cukry8g
- błonnik6g
- białko40g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, z termoobiegiem wystarczy 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Cytrynę szorujemy, sparzamy - ścieramy z niej skórkę, a potem wyciskamy sok. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy je ze skórką na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
krok 2
Marynata: w miseczce łączymy musztardę dijon i jogurt. Do drugiej dodajemy parmezan, bułkę tartą (w miarę możliwość dość miękką), mieszankę ziół prowansalskich i skórkę z cytryny, można doprawić do smaku solą i pieprzem - całość mieszamy do połączenia składników.
krok 3
Kurczak w panierce: mięso zanurzamy w mieszance jogurtowej, następnie w drugiej miseczce z bułką tartą i parmezanem. Udka układamy na blaszce, dokładamy ziemniaki, które dodatkowo skrapiamy 10 ml oleju. Pieczemy przez 40-45 minut, do miękkości mięsa.
krok 4
Fasolka: pod koniec pieczenia kurczaka w panierce, myjemy ją, odcinamy końcówki, osuszamy. Skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku, np. solą i pieprzem, odpowiedni będzie też czosnek granulowany lub świeży, ale dodajemy go pod koniec obróbki cieplnej, żeby się nie spalił. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż się zrumieni. Podajemy ją polaną sokiem z cytryny.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

