Kurczak w panko
- pierś z kurczaka: 500 g
- panko: 50 g
- jajka: 1 szt.
- mąka pszenna: 30 g
- czosnek granulowany: 3 g
- zioła prowansalskie: 5 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pierś kurczaka: oczyszczamy z błonek i kroimy w mniejsze fileciki. Możemy wykorzystać same polędwiczki, dzięki temu uzyskamy niewielkie, soczyste i delikatne stripsy z kurczaka, idealne na posiłek dla dzieci. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Warto przykryć je najpierw folią spożywczą – da nam to pewność, że nie zanieczyścimy kuchni rozpryskującymi się drobinkami surowego kurczaka, a także pomoże zapobiec rwaniu się mięsa.

ZjedzPięknie krok 2
Panko: wysypujemy na talerz i mieszamy z ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Możemy też wykorzystać inne przyprawy, na przykład wędzoną paprykę, curry, kmin rzymski lub kolendrę.

ZjedzPięknie krok 3
Pozostałe elementy panierki: wysypujemy mąkę pszenną na płaski talerz. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajko. Rozmącamy je widelcem. Jeśli jest bardzo świeże, a w związku z tym ma gęste dosyć zwarte białko, możemy rozrobić je z odrobiną mleka lub wody. Ułatwi nam przygotowanie kawałków kurczaka do smażenia.

ZjedzPięknie krok 4
Panierowanie: obtaczamy fileciki w mące. Lekko je opukujemy, żeby strząsnąć jej nadmiar. Chwytamy mięso drugą, czystą dłonią. Zanurzamy je w jajku. Znów zmieniamy rękę i umieszczamy pierś z kurczaka w panko. Dzięki temu nie wymieszamy suchych i mokrych składników. Dokładnie pokrywamy go drobinkami bułki. Wszystkie czynności możemy powtórzyć, żeby uzyskać grubszą, jeszcze bardziej chrupiącą otoczkę. Warto wstawić tak przygotowanego kurczaka do lodówki na 30 minut. Taki zabieg sprawi, że panierka stężeje i nie będzie się oddzielać od mięsa podczas obróbki termicznej.

ZjedzPięknie krok 5
Smażenie: ustawiamy urządzenie air fryer na 180°C. Umieszczamy kawałki kurczaka na papierze do pieczenia i wkładamy je do koszyczka rozgrzanej frytkownicy beztłuszczowej. Czekamy około 10 minut, aż panierka ładnie się zarumieni. Możemy sprawdzić, czy mięso jest gotowe za pomocą termometru kuchennego – powinno mieć minimum 75°C. Równie dobrze będzie smakował kurczak w panko z piekarnika rozgrzanego do 200°C. Można go też usmażyć tradycyjnie, na oleju.

ZjedzPięknie krok 6
Podanie: z urządzenia wyjmujemy chrupiącego kurczaka w panko i wykładamy na talerz. Serwujemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami z rozmarynem, frytkami lub ryżem. Posiłek możemy uzupełnić zdrowym puree z pietruszki lub batatów. Warto udekorować kurczaka cząstkami cytryny lub limonki oraz gałązkami tymianku. Pasuje do niego sos tatarski lub tzatziki.

ZjedzPięknie


