
Kurczak w sosie porowym
- por: 3 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- masło: 15 g
- udka z kurczaka: 8 szt.
- bulion drobiowy: 500 ml
- musztarda dijon: 15 g
- Crème fraîche: 75 g
- groszek zielony: 200 g
- bułka tarta: 60 g
- natka pietruszki: 1 pęczek
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal400
- tłuszcz27g
- tłuszcz nasycony9g
- węglowodany12g
- cukry4g
- błonnik4g
- białko26g
- sól1g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie porów: rozcinamy je na pół wzdłuż, a następnie kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażamy na oleju w naczyniu do zapiekania, dodajemy masło i smażymy wszystko przez 10 minut lub do momentu, aż pory zmiękną.
krok 2
Udka z kurczaka: układamy je na patelni skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu, aż skóra zbrązowieje. Następnie obracamy i smażymy drugą stronę do zarumienienia. W tym kroku nie potrzebujemy żadnego oleju, ale jeśli skóra zacznie przywierać do patelni, należy dodać odrobinę. Dodajemy kurczaka do porów, pozostawiając tłuszcz na patelni.
krok 3
Pozostałe składniki: do mięsa i pora dolewamy bulion drobiowy, mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu. Dodajemy musztardę dijon, śmietanę (crème fraîche) oraz zielony groszek, łączymy składniki i doprowadzamy do wrzenia. Powstanie duża ilość sosu.
krok 4
Pieczenie: na koniec mieszamy bułkę tartą z drobno posiekaną natką pietruszki i tak przygotowaną mieszanką posypujemy kurczaka. Zapiekamy w piekarniku z użyciem termoobiegu w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut. Kurczak w sosie porowym będzie gotowy, gdy wierzch zapiekanki się zrumieni.

