Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 15-20 minut
Porcja: 450 kcal
Składniki:
sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
po 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu, bazylii
szklanka wytrawnego białego wina
szklanka winogron zielonych i czerwonych
1/2 szklanki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki śmietany 30%
ząbek czosnku
3 łyżki masła
łyżka mąki
pieprz, sól
Kroki przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Masło mikrofalować ok. 30 sekund (750 W), ostudzić.
Czosnek obrać, posiekać. Wino wymieszać z czosnkiem, dodać sok z cytryny, śmietanę, masło, mąkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Kawałki kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać 2-3 łyżkami sosu, przykryć folią do mikrofalowania, dusić 15-20 min (750W), co kilka minut polewając kurczaka resztą sosu.
Winogrona umyć, przekroić, usunąć pestki. Na 30 sek. przed końcem pieczenia obłożyć nimi kawałki kurczaka. Całość posypać ziołami. Po wyjęciu z kuchenki posypać orzechami. Podawać z ryżem.
Rada: winogrona mogą być składnikiem sosu. Trzeba je umyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, zmiksować, a potem dodać do wina.


