
Kurczak z bakłażanem
- olej: 2 łyżki stołowe
- udka z kurczaka: 6 szt.
- sól: 3 szczypty
- korzeń imbiru: 250 g
- orzechy laskowe: 200 g
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 1 szt.
- jogurt naturalny: 250 ml
- granat: 1 szt.
- bakłażan: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić pysznego kurczaka z bakłażanem? Na początku orzechy z imbirem, czosnkiem i sokiem z cyrtyny wrzucamy do robota kuchennego. Miksujemy na pastę, dodajemy jogurt, sok z granatów i sól. Ponownie miksujemy przez chwilę, a następnie przelewamy do dużej miski, w której umieszczamy również kurczaka. Zawartość miski dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła mięso. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc w lodówce.

fot. iStock krok 2
Następnego dnia rozgrzewamy grill lub piekarnik z funkcją grill do temp. 190°C. Na ruszcie rozkładamy kurczaka skórą do dołu i obracamy kilka razy. Do piekarnika wkładamy mięso w głębokiej blasze, skórą do góry i pieczemy 45 min–1 godz. Plastry bakłażana lekko smarujemy olejem i grillujemy na ruszcie lub na gorącej grillowej patelni przez 3–4 min z każdej strony lub do momentu, aż pojawią się grillowe paski. Bakłażany układamy na półmisku, lekko solimy, na nich układamy kurczaka i rozrzucamy nasiona granatu oraz posiekane orzechy.

iStock

