Porady:
- Niech chcesz, aby kurczak z cukinią rozgotował się na jednolity sos? Aby kawałki warzyw były chrupiące i wyczuwalne w potrawie, można ich wcześniej nie podsmażać i dodać je dopiero pod koniec gotowania sosu.
- Amatorom pikantnych dań polecamy dodać do pomidorów z puszki posiekaną papryczkę chilli, kilka kropli sosu tabasco lub szczyptę pieprzu kajeńskiego. Z kolei fanom łagodnych smaków posmakuje potrawka z dodatkiem śmietany. W takiej formie sos będzie bardziej aksamitny i kremowy.
- Świetnym dodatkiem, który zwieńczy gotową potrawę, będą świeże zioła. Szczególnie dobrze pasować tu będą posiekane listki bazylii, natka pietruszki lub gałązki tymianku.
- Do tego dania świetnie będą pasowały też sery. Warto więc dosypać pod koniec duszenia garść tartego parmezanu, grana padano lub cheddara.
Lubisz cukiniowe dania? Wypróbuj też przepis na makaron z cukinią!
Notka redakcyjna:
Kurczak z cukinią - dodatki
Pierś z kurczaka z cukinią i papryką to bogactwo smaków, struktur i aromatów. Chrupiące warzywa, delikatne mięso i aksamitny sos pomidorowy idealnie ze sobą współgrają, tworząc kompletną kompozycję. Taka warzywna potrawka doskonale smakuje sama w sobie, ale można ją dodatkowo podkręcić, stosując przeróżne przyprawy, sosy i zioła. Jak zrobić cukinię z kurczakiem, aby wydobyć z tych składników to, co najlepsze? Naszym sprawdzonym zestawem przypraw są papryka słodka i ostra, czosnek oraz oregano. Do tego przyda się też odrobina curry, tymianku oraz kilka kropli sosu sojowego.
Kurczak z cukinią - z czym go podawać?
Kurczak z papryką i cukinią to danie, które można podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Klasyką gatunku są oczywiście ziemniaki, ale to nie wszystkie smakowite możliwości. Ta potrawa doskonale smakuje również w towarzystwie ryżu, zarówno tego białego, jak i brązowego czy jaśminowego. Pysznym pomysłem jest także zaserwowanie jej kaszą gryczaną, jęczmienną czy jaglaną.
Cukinia świetnie smakuje także w towarzystwie makaronu. Można tu użyć zarówno długich makaronów, jak spaghetti lub tagliatelle, jak i krótkich rodzajów, czyli rurek, kokardek lub świderków. Makaron z cukinią i kurczakiem będzie świetnym pomysłem na nie tylko na obiad, ale i lunch na wynos do pracy czy szkoły. Z takim mięsno-warzywnym gulaszem świetnie będą smakowały również włoskie gnocchi oraz polskie kopytka. W wersji na szybko, to danie można podać także w towarzystwie pieczywa lub chrupiącej grzanki.
Co zrobić z piersią kurczaka? Inne przepisy na dania z kurczakiem
Kurczak to jeden z najpopularniejszych składników, które pojawiają się w naszych kuchniach. Na bazie drobiu można wyczarować wiele dań z różnych kuchni świata. Pierś z kurczaka najczęściej jemy w formie smażonej lub pieczonej. Tak przygotowany filet podajemy w towarzystwie przeróżnych sosów albo jako dodatek do zapiekanek, makaronu, burgerów czy risotto. Innym popularnym pomysłem na bazie tego mięsa są oczywiście kotlety, zarówno te siekane, jak i mielone. Piersi kurczaka często podajemy też panierowane w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych, a także zawinięte w roladki z przeróżnymi farszami. Prym wiedzie oczywiście słynny devolay, jednak do środka takiego mięsnego rulonika można włożyć także szpinak, suszone pomidory czy pieczarki.
Pierś możemy też pokroić na mniejsze kawałki i stworzyć w ten sposób domowe nuggetsy lub frytki z kurczaka. Usmażone kostki kurczaka można też dodawać do tarty, tortilli czy naleśników. Idealnym pomysłem na kąski z kurczaka będzie też meksykańska quesadilla. Tak przygotowaną pierś warto też dodać do sałatek, na przykład klasycznego cezara czy gyrosa. Kosteczki z surowego mięsa warto też nadziać na szpatułki i przełożyć warzywami, tworząc pyszne szaszłyki na grilla. Szczególnie polecamy greckie souvlaki.