Kurczak z dynią
- dynia: 500 g
- pierś z kurczaka: 500 g
- por: 50 g
- sok z cytryny: 45 ml
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 5 g
- chili: 3 g
- cynamon: 4 g
- słodka papryka: 5 g
- śmietana 30%: 150 ml
- oliwa z oliwek: 135 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Dynia: myjemy ją i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Oczyszczony miąższ kroimy w kostkę. Posypujemy go słodką papryką. Rozgrzewamy na patelni 5 łyżek oliwy. Podsmażamy na niej dynię do miękkości. Zajmie to około 20 minut.

NatuNaturally krok 2
Pierś z kurczaka: dzielimy na kawałki o długości 3 cm. Oprószamy mięso solą, pieprzem, chili i cynamonem. Por kroimy w cienkie talarki. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę. Wrzucamy przyprawione kawałki kurczaka i por. Smażymy oba składniki przez 10 minut.

NatuNaturally krok 3
Kurczak z dynią: łączymy zawartość obu patelni. Dodajemy śmietankę i sok z cytryny lub limonki. Podgrzewamy całość przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

NatuNaturally krok 4
Podanie: przekładamy danie na talerze. Dekorujemy je świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Serwujemy z kaszą pęczak lub ryżem.

NatuNaturally

