
Kurczak z fasolką szparagową
- kurczak: 500 g
- zielona fasolka szparagowa: 100 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- bulion drobiowy: 375 ml
- śmietana 30%: 125 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Fasolka szparagowa: myjemy ją, osuszamy i odcinamy jej końce. Warzywo kroimy na mniejsze kawałki.
krok 2
Pierś z kurczaka: kroimy ją w kostkę, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięso i smażymy je do momentu, aż się lekko zarumieni.
krok 3
Pozostałe składniki: cebulę oraz czosnek obieramy, a następnie siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone składniki i smażymy przez ok. 2-3 minuty.
krok 4
Duszenie: podsmażoną cebulę oraz czosnek wrzucamy na patelnię z kurczakiem. Wlewamy bulion. Całość podgrzewamy, aż mięso stanie się miękkie. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i smażymy jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę. Składniki dokładnie mieszamy.
krok 5
Kurczak z fasolką szparagową: gotowe danie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

