Reklama

Kurczak z frytkownicy beztłuszczowej to klasyczny obiad w zdrowszej odsłonie. Dzięki smażeniu bez dodatku oleju, mięso jest mniej kaloryczne, jednak wciąż pozostaje pysznie soczyste. Przyprawa z aromatycznych ziół sprawia, że ma niezapomniany smak i aromat. Warto podać go z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Ciekawi jesteście kurczaka pieczonego we frytkownicy? Poznajcie przepis, który zawsze się udaje.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal409
  • tłuszcz26g
  • tłuszcz nasycony6g
  • węglowodany0.3g
  • cukry0.1g
  • błonnik0.2g
  • białko43g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do niewielkiej miseczki wsypujemy sól, pieprz, granulowany czosnek, paprykę w proszku i suszone zioła – estragon, tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn (możemy również dodać swoje ulubione przyprawy). Dolewamy olej i dobrze mieszamy składniki.

  • krok 2

    Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka konieczność, odcinamy gruczoł kuprowy. Umieszczamy mięso w dużej misce i dokładnie nacieramy olejem z przyprawami.

  • krok 3

    Frytkownicę podgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ostrożnie, piersią do dołu, wkładamy kurczaka do środka i smażymy przez 30 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i opiekamy przez kolejne 10 minut.

  • krok 4

    Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i smażymy przez 10-15 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Kurczak jest gotowy, kiedy termometr kuchenny po wbiciu szpikulca w najgrubszą część pokaże 70 stopni. Możemy też nakłuć mięso widelcem: gdy wypłynie z niego przezroczysty sok, jest gotowe.

  • krok 5

    Kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej podajemy jeszcze ciepłego, z klasycznymi dodatkami, np. ryżem i surówką. Świetnie pasują do niego również pieczone warzywa lub ziemniaki Hasselback.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama