
Kurczak z frytkownicy beztłuszczowej
- kurczak: 2 kg
- olej: 45 ml
- papryka w proszku: 5 g
- czosnek granulowany: 5 g
- rozmaryn: 4 g
- natka pietruszki: 5 g
- majeranek: 4 g
- estragon: 4 g
- sól: g
- pieprz czarny: g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal409
- tłuszcz26g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany0.3g
- cukry0.1g
- błonnik0.2g
- białko43g
Sposób przygotowania
krok 1
Do niewielkiej miseczki wsypujemy sól, pieprz, granulowany czosnek, paprykę w proszku i suszone zioła – estragon, tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn (możemy również dodać swoje ulubione przyprawy). Dolewamy olej i dobrze mieszamy składniki.
krok 2
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka konieczność, odcinamy gruczoł kuprowy. Umieszczamy mięso w dużej misce i dokładnie nacieramy olejem z przyprawami.
krok 3
Frytkownicę podgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ostrożnie, piersią do dołu, wkładamy kurczaka do środka i smażymy przez 30 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i opiekamy przez kolejne 10 minut.
krok 4
Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i smażymy przez 10-15 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Kurczak jest gotowy, kiedy termometr kuchenny po wbiciu szpikulca w najgrubszą część pokaże 70 stopni. Możemy też nakłuć mięso widelcem: gdy wypłynie z niego przezroczysty sok, jest gotowe.
krok 5
Kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej podajemy jeszcze ciepłego, z klasycznymi dodatkami, np. ryżem i surówką. Świetnie pasują do niego również pieczone warzywa lub ziemniaki Hasselback.

