
Kurczak z grzybami i boczkiem
Aromatyczny kurczak to doskonała propozycja na niedzielny obiad lub kolację. Tym razem dodajemy do niego grzyby i boczek.
Składniki:
10 pałek kurczaka
10 dag zimnego masła
10 dag wędzonego parzonego boczku, pokrojonego w kostkę
20 dag świeżych grzybów typu podgrzybki, maślaki, prawdziwki
2 dag mąki
1/2 l rosołu lub wywaru warzywnego
3 kapelusze suszonych grzybów
20 marynowanych, perłowych cebulek
3 średniej wielkości marchewki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
nieduża główka czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
pęczek natki pietruszki
Kroki przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na temp. 170°C. Kawałki kurczaka solimy. Zimne masło dzielimy na 4 części. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, smażymy przez 2 min. Dokładamy połowę mięsa i kawałek masła, rumienimy, przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na patelnię dajemy drugi kawałek masła i resztę kurczaka, po obrumienieniu przekładamy do naczynia. Patelnię opłukujemy częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem. Grzyby kroimy na grube plastry. Na patelni rozgrzewamy trzecią partię masła, na największym ogniu krótko rumienimy grzyby – nie mieszamy!
Przekładamy do kurczaka. Na patelnię dajemy ostatni kawałek masła, który posypujemy mąką i smażymy, mieszając drewnianą łyżką, na złoto, ok. 3 min. Ciągle mieszając, wlewamy stopniowo rosół; pilnujemy aby nie powstały nam grudki. Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki i marchewki starte w cieniutkie plasterki, liść laurowy, ziele i przekrojoną, nieobraną główkę czosnku.
Oprószamy solą, pieprzem i gałką. Przykrywamy, dusimy w piekarniku przez 1 godz. Następnego dnia wystarczy podgrzać całość. Podajemy z ziemniakami, kaszą, szerokim makaronem itp., posypane natką.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady:
Najlepszym dodatkiem do takiego kurczaka są podsmażone rumiane – oczywiście wczorajsze ziemniaki: przepuszczamy je przez praskę, dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki masła, pęczek posiekanego szczypioru, 2 łyżki prażonej cebulki. Wyrabiamy na jednolitą masę. Na bardzo dobrej patelni rozgrzewamy 2–3 łyżki oleju, wykładamy ziemniaczaną masę. Rumienimy, co jakiś czas poruszając patelnią; nie mieszamy! W takiej formie mogą być samodzielnym daniem, z przygotowanym na szybko sosem pieczarkowo-śmietanowym, lub zimnym kefirem i mnóstwem koperku.
Zobacz też: grzybowy gulasz z pęczakiem

