Reklama

Kurczak z jabłkami to soczyste danie na wyjątkowy rodzinny obiad. Cydr, świeży rozmaryn oraz twarde jabłka nadają kurczakowi słodyczy. Alkohol jednocześnie kruszy mięso. Kurczak z jabłkami jest dzięki temu delikatny w smaku oraz miękkiej konsystencji. Kurczak z jabłkami będzie smakował podany razem z sosem żurawinowym. Kurczak z jabłkami to przepis warty wypróbowania.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jabłka myjemy, przecinamy na połówki. Cebule obieramy, tniemy na duże kawałki.
    Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni C. Jabłka, cebule i czosnek układamy w brytfannie do pieczenia, wystarczająco dużej, żeby zmieścił się w niej kurczak. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy gałązki rozmarynu.

  • krok 2

    Potrząsamy naczyniem i polewamy wszystko cydrem. Kurczaka przecinamy na 4 części, nacieramy solą i pieprzem po obu stronach. Układamy
    mięso na jabłkach. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż termometr włożony w najgrubszą część kurczaka pokaże 80 stopni C – liczymy po ok. 20 min na 1/2 kg mięsa. Kurczak z jabłkami dobrze smakuje również na zimno.

Porady:

Kurczak z jabłkami - przepis zawiera:

  • 5-6 małych twardych jabłek
  • 3 cebule
  • główkę czosnku
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • cydr jabłkowy
  • kurczaka o wadze ok. 1 kg 200 g

Notka redakcyjna:

Świetnym dodatkiem do kurczaka: poza jabłkami są upieczone boczniaki z rozmarynem i czosnkiem w łupinach. Mieszamy wszystko na blasze, skrapiamy oliwą; kiedy grzyby będą miękkie, rozmaryn usuwamy, a czosnek wyciskamy na boczniaki i mieszamy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama