Reklama

Kurczak z karmelizowanymi marchewkami to łatwy, szybki i lekki posiłek do zjedzenia w ciągu zapracowanego dnia. Połączenie miodu, sosu sojowego i mielonej papryki uzależnia smakiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Masło topimy na patelni, kiedy zacznie skwierczeć, mieszamy z miodem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, zagotowujemy. Sos mieszamy z wyszorowanymi i pokrojonymi w poprzek marchewkami na 3–4 kawałki, wkładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.

  • krok 2

    Pojedyncze filety z piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką, smażymy na grillowej patelni, 2 razy po 6–8 min z każdej strony. Miód mieszamy z sosem sojowym, wlewamy na patelnię i poruszamy, aby dobrze oblepił mięso. Podajemy z marchewkami, posiekaną natką pietruszki i sezamem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama