
Kurczak z karmelizowanymi marchewkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- marchewka: 1 kg
- masło: 100 g
- miód: 4 łyżki stołowe
- czosnek: 3 ząbki
- filet z kurczaka: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 szczypta
- miód: 2 łyżki stołowe
- sos sojowy: 4 łyżki stołowe
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- sezam: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Masło topimy na patelni, kiedy zacznie skwierczeć, mieszamy z miodem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, zagotowujemy. Sos mieszamy z wyszorowanymi i pokrojonymi w poprzek marchewkami na 3–4 kawałki, wkładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.
krok 2
Pojedyncze filety z piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką, smażymy na grillowej patelni, 2 razy po 6–8 min z każdej strony. Miód mieszamy z sosem sojowym, wlewamy na patelnię i poruszamy, aby dobrze oblepił mięso. Podajemy z marchewkami, posiekaną natką pietruszki i sezamem.

