
Kurczak z kreolskim sosem chien
- kurczak: 1 szt.
- limonka: 1 szt.
- miód: 25 g
- oliwa z oliwek: 90 ml
- cebula: 250 g
- cebula dymka: 1 pęczek
- natka pietruszki: 1 pęczek
- ocet winny: 60 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- tymianek: 3 g
- tabasco: 45 g
- liść laurowy: 4 szt.
- przyprawa curry: 4 g
- papryka chili: 3 szt.
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak: dzielimy go na klasyczne kawałki. Idealnie, jeśli dodatkowo pokroimy udka na dwie części. Wszystkie fragmenty nakłuwamy widelcem.
krok 2
Marynowanie: łączymy ocet z białego winna, 6 łyżek oliwy, liście laurowe, 2 nieduże posiekane cebule, tymianek, miód, curry, tabasco oraz 2 małe papryczki chili (oczyszczone i drobno posiekane). Mieszamy marynatę z kawałkami kurczaka, zakrywamy folią, odstawiamy na noc do lodówki.
krok 3
Pieczenie: następnego dnia lekko oczyszczamy z marynaty i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. W trakcie obróbki termicznej mięso obracamy i smarujemy zachowaną marynatą. Przez ostatnich 10 min pieczemy bez przykrycia.
krok 4
Sos: przepuszczamy przez praskę czosnek. Drobno siekamy natkę z łodygami, dymkę ze szczypiorem, cebulę i pikantną papryczkę. Dodajemy sok z limonki, sporą szczyptę soli, pieprz i oliwę. Zalewamy 150 ml wrzątku, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
krok 5
Podanie: gorący kawałek kurczaka przed każdym kęsem zamaczamy w sosie.

