Reklama

Kurczak z kreolskim sosem chien. Autor przepisu: Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kurczak: dzielimy go na klasyczne kawałki. Idealnie, jeśli dodatkowo pokroimy udka na dwie części. Wszystkie fragmenty nakłuwamy widelcem.

  • krok 2

    Marynowanie: łączymy ocet z białego winna, 6 łyżek oliwy, liście laurowe, 2 nieduże posiekane cebule, tymianek, miód, curry, tabasco oraz 2 małe papryczki chili (oczyszczone i drobno posiekane). Mieszamy marynatę z kawałkami kurczaka, zakrywamy folią, odstawiamy na noc do lodówki.

  • krok 3

    Pieczenie: następnego dnia lekko oczyszczamy z marynaty i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. W trakcie obróbki termicznej mięso obracamy i smarujemy zachowaną marynatą. Przez ostatnich 10 min pieczemy bez przykrycia.

  • krok 4

    Sos: przepuszczamy przez praskę czosnek. Drobno siekamy natkę z łodygami, dymkę ze szczypiorem, cebulę i pikantną papryczkę. Dodajemy sok z limonki, sporą szczyptę soli, pieprz i oliwę. Zalewamy 150 ml wrzątku, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  • krok 5

    Podanie: gorący kawałek kurczaka przed każdym kęsem zamaczamy w sosie.

Porady:

>>> W kuchni karaibskiej sos chien jest dodatkiem do wielu dań, ponieważ doskonale odświeża kawałki pieczonej ryby lub grillowanych mięs.

>>> W oryginalnym przepisie używa się papryczki zwanej antillais. To małe, lekko pękate, kolorowe i przepiękne warzywo, pieruńsko ostre i aromatyczne. Zastąpić ją można dowolną ostrą papryczką pod warunkiem, że będzie świeża, oczyszczona z pestek i naprawdę drobno posiekana.

>>> Zaskakującym dodatkiem do tak przyrządzonego kurczaka mogą być usmażone na maśle kawałki lekko niedojrzałych bananów lub – wstawiony obok niego do pieczenia – owinięty folią aluminiową batat z masłem w środku.

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama