
Kurczak z masłem orzechowym
- olej z awokado: 30 ml
- udka z kurczaka: 8 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- chili: 2 szt.
- garam masala: 30 g
- masło orzechowe: 100 g
- mleko kokosowe: 400 ml
- pomidory w puszce: 400 g
- kolendra: 1 pęczek
- orzeszki ziemne: 100 g
- ryż: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:572
- tłuszcz nasycony:20 g
- węglowodany:11 g
- cukry:7 g
- błonnik:3 g
- białko:33 g
- sól:0.3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Smażenie: na głębokiej patelni rozgrzewamy 15 ml oleju. Obsmażamy kurczaka partiami, przewracając co chwilę - powinien być zarumieniony z każdej strony. Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu przez 8 minut - powinna być miękka. Dodajemy jeszcze 15 ml oleju, czosnek, imbir i chilli - smażymy przez 1 minutę, mieszając cały czas i zwracając uwagę na imbir i czosnek, które bardzo łatwo się przypalają. Dodajemy indyjską przyprawę garam masalę i smażymy przez jeszcze jedną minutę.
krok 2
Pozostałe składniki i duszenie: dodajemy mleko kokosowe, pomidory z puszki i masło orzechowe. Masło jest dosyć gęste, dlatego przy tym kroku musimy bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia. Do przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka i posiekaną kolendrę (połowę natki, druga połowa będzie nam potrzebna podczas serwowania dania). Gotujemy przez 30 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Kurczaka z masłem orzechowym posypujemy pozostałą kolendrą.

