Reklama

To danie powstało jako wariacja na temat leczo z papryki i chorizo - tym razem postanowiliśmy jednak dodać do niego kurczaka. Ta wariacja jest pyszna!

Składniki:

6 podudzi kurczaka ze skórą
20–30 dag chorizo
w plasterkach
2 słodkie cebule
pociętych w piórka
3–4 strąki kolorowej papryki
oczyszczone i pokrojone w paski
4-6 ząbków czosnku
zgniecionych
500 ml passaty pomidorowej
ok. 30 dag pomidorków cherry
przeciętych na połówki
słoiczek oliwek bez pestek
w dowolnym kolorze
pokrojonych
oliwa
do smaku: płynny miód
sos sojowy
ocet sherry lub balsamiczny
sól
pieprz
suszony czosnek
mielona wędzona papryka
suszone zioła włoskie lub prowansalskie
sos tabasco

Kroki przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy
kładziemy kurczaka skórą do dołu
smażymy aż się dobrze zarumieni. Obracamy
dodajemy chorizo
przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu.
W szerokim rondlu rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy
wrzucamy cebulę i dusimy
aż zmięknie. Dokładamy paprykę i ząbki czosnku. Jeśli używamy surowej papryki
dusimy aż zmięknie i zalewamy ok. 100 ml miodu i wybranego octu
skrapiamy sosem sojowym; jeśli już upieczonej
robimy to od razu. Dusimy na sporym ogniu
aby odparować i zagęścić.
Wlewamy passatę
doprowadzamy do zawrzenia
dodajemy kurczaka z chorizo i sokami z duszenia oraz pomidory. Dusimy
aż mięso będzie miękkie. Wrzucamy oliwki
przyprawiamy do smaku.
Lubimy
żeby danie było pikantne
ale wyraźnie słodkawe
dlatego przez ostatnie minuty duszenia stoimy nad garnkiem i ciągle dodajemy po trochu miodu
octu
papryki i czosnku. Jeśli wciąż brakuje mu tego czegoś
ratunkiem może okazać się kropla soku z cytryny i... dobry keczup.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama