
Kurczak z warzywami
- pierś z kurczaka: 300 g
- cebula: 1 szt.
- goździki: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- brokuły: 0.25
- kalafior: 0.25 szt.
- cukinia: 0.5 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- groszek zielony: 100 g
- marchewka: 1 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka pszenna: 20 g
- olej słonecznikowy: 60 ml
- białe wino: 100 ml
- musztarda: 30 g
- papryka w proszku: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: pierś z kurczaka kroimy na półcentymetrowe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką.
krok 2
Warzywa: obieramy cebulę i czosnek – drobno siekamy. Brokuły i kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, rozkrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Marchewkę umyć, oczyścić i obrać, a następnie pokroić w ukośne plasterki.
krok 3
Groszek: rozmrażamy w misce z zimną wodą.
krok 4
Smażenie mięsa: rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kurczaka na dużym ogniu przez 2–3 minuty, ciągle mieszając. Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy na bok.
krok 5
Smażenie warzyw: dolewamy trochę oleju na patelnię, na której smażył się kurczak. Dodajemy warzywa: brokuły, kalafior, cukinię, paprykę, groszek i marchewkę, przez około 3 minuty. Potem Wyjmujemy je i odstawiamy na bok.
krok 6
Kurczak z warzywami – sos: na patelnię dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez około 2 minuty do uzyskania złotego koloru. Podlewamy białym winem i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, sól, pieprz i paprykę w proszku. Potem dorzucamy odłożone warzywa i kurczaka. Gotujemy aż sos uzyska kremową konsystencję.

