Porady:
- Smażone kurki w śmietanie można serwować jako samodzielne danie z kromką chleba lub z ziemniaczkami, a także jako dodatek do mięs smażonych (schabu, kurczaka, kotletów). Sosem można polać również kopytka lub kotlety ziemniaczane.
- Koperek można zamienić np. na natkę pietruszki albo w ogóle pominąć ten dodatek. W ten sposób w daniu będzie dominował smak grzybów.
- Jak podać sos kurkowy? Najlepiej zaserwować go w wygodnej i praktycznej sosjerce, będzie pięknie prezentował się na stole.
- Do kurek w śmietanie można dodać odrobinę musztardy, taki sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i zyska lekko żółty kolor.
- Jeśli zostanie nam sos z kurek, możemy zrobić z niego zupę grzybową, w tradycyjnej wersji lub zmiksować na krem.
Notka redakcyjna:
Sos kurkowy – z czym go jeść?
Kurki w śmietanie oprócz tego, że są pysznym i uniwersalnym sosem, mogą być również traktowane jako przystawka. Ponadto wspaniale smakują z:
- chlebem,
- ziemniakami,
- makaronem,
- ryżem,
- kaszą.
Duszone kurki nabierają jeszcze intensywniejszego zapachu i smaku. Można wykorzystać je na wiele sposobów, a w zależności od wybranych dodatków, za każdym razem zaskoczą nas nieco odmienną, wyjątkową wersją.
Jakie przyprawy pasują do kurek?
Sos kurkowy nie wymaga wielu wyszukanych przypraw i dodatków, tak naprawdę wystarczy tu cebula z czosnkiem i sól z pieprzem do smaku. To taka bazowa wersja, którą możemy nieco zmodyfikować, dodając:
- oregano,
- kurkumę,
- curry,
- tymianek,
- rozmaryn,
- majeranek,
- słodką paprykę,
- paprykę chili.
Kurki duszone na zimę
Z kurek można przygotować również pyszne przetwory na zimę. Wystarczy, że poddusimy je na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i cebuli. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy około 30 minut. Tak przygotowane przetwory przekładamy do słoików i pasteryzujemy, najlepiej dwukrotnie. Potem wystarczy podgrzać je w śmietanie i mamy gotowy sos kurkowy. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem kurek nawet po sezonie.
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?
Wiele osób często skarży się na to, że ich kurki są gorzkie. Dzieje się tak najczęściej w przypadku mrożonych grzybów, które były zbyt długo przechowywane. Żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki, należy poddać je obróbce cieplnej. Wystarczy, że przygotujemy wrzątek z odrobiną soli i zanurzymy w nim na chwilę grzyby. Na kilogram kurek potrzebne nam będą trzy litry wody z jedną łyżeczką soli. Dzięki temu zabiegowi, powinny stracić swój gorzki posmak. W takim wydaniu, można już spokojnie wykorzystać je do przygotowania sosu kurkowego, zupy bądź innego pysznego dania.
Kurki – grzyby o leczniczych właściwościach
Kurki to grzyby bogate w witaminy A, E, C, a także witaminy z grupy B. Zawierają wiele minerałów takich jak wapń, magnez i potas. W medycynie ludowej wykorzystywano je do leczenia wątroby, a także do oczyszczania organizmu z pasożytów. Mają również właściwości antybakteryjne. Warto wiedzieć, że grzyby te są bogate w białko, dlatego powinny po nie sięgać osoby uprawiające aktywność fizyczną. Kurki wspomagają zachowanie dobrego wzroku i dobrej odporności. Tak więc warto stosować je w kuchni zarówno ze względu na ich walory smakowe, jak i lecznicze.