Reklama
Smażone udka obtoczone w płatkach kukurydzianych.
Składniki:
8 udek kurczaka
15 dag mąki
100 ml mleka
po 1/2 szklanki płatków kukurydzianych i bułki tartej
3 jajka
łyżeczka przyprawy curry w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 l oleju do smażenia
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Udka oprószyć solą, pieprzem, papryką i curry. Przykryć i odstawić na noc.
Mąkę, mleko i jajka zmiksować na dosyć gęste ciasto. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry.
Płatki kukurydziane rozkruszyć w torebce foliowej i wymieszać z bułką tartą (w proporcjach 1:1).
W głębokim rondlu rozgrzać olej. Udka zanurzać w cieście, obtaczać w panierce i smażyć na złoty kolor, ok. 15 minut.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z surówką z kapusty i pikantnym sosem pomidorowym.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama


