Porady:
- Kwas chlebowy przygotowujemy z pieczywa razowego lub żytniego na zakwasie – bez dodatków spulchniających i ulepszaczy smaku.
- Kolor napoju zależy od koloru pieczywa. Z jasnych kromek wyjdzie nam kwas o kolorze bursztynowym. Z ciemnych – bardziej brązowy, o barwie coca–coli.
- Aby uzyskać ciemnobrązowy kolor można dodać kilka łyżek słodu piwowarskiego (ok. 50 g).
- Zimą, gdy mamy niższą temperaturę w domu, dodajemy 2 x więcej drożdży, latem – wystarczy 5 g.
- Do przygotowania kwasu chlebowego najlepiej sprawdzi się duże, gliniane naczynie z pokrywką. Jeśli takiego nie mamy, możemy sięgnąć także po zwykły garnek.
- Ze względu na to, że napój powstaje w wyniku fermentacji, zawiera niewielkie ilości alkoholu – na poziomie od 0,5 do 2%.
- Domowy kwas chlebowy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Jest więc o wiele zdrowszy od wielu gotowych napojów ze sklepu.
- Przechowujemy go w zakręcanych butelkach przez maksymalnie 7 dni. Odkręcamy ostrożnie, ponieważ jest gazowany.
- Gotowy napój z chleba razowego możemy dosłodzić miodem.
Notka redakcyjna:
Czy kwas chlebowy jest zdrowy?
Orzeźwiający napój z chleba razowego nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także pozytywnie wpływa na trawienie, wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie. W Polsce znany jest od czasów Władysława Jagiełły. Kwas chlebowy podawano po obfitych ucztach, łagodząc dolegliwości żołądkowe. Przygotowywano go w dwóch wersjach – słabszy na ugaszenie pragnienia oraz mocniejszy – dla poprawy nastrojów.
To naturalny probiotyk, który poza bakteriami kwasu mlekowego zawiera także cynk i selen.
Ukraiński i litewski kwas chlebowy
Napój bije rekordy popularności za nasza wschodnią granicą. W Ukrainie i na Litwie sprzedawany jest na ulicach z beczek, które dodatkowo podkręcają jego walory smakowe:
- według receptury ukraińskiej – kwas przygotowywany jest na ciemnym pieczywie razowym, a po wstępnej fermentacji dodaje się suszoną lub świeżą miętę,
- na Litwie – bazą do napoju jest chleb żytni.
Podobnym napojem, popularnym u naszych wschodnich sąsiadów, jest podpiwek. Tradycyjnie przygotowywany jest z chleba żytniego lub prażonych ziaren jęczmienia. Bywa wytwarzany także z mąki słodowej. Podpiwek często wzbogacany jest aromatem przypraw – imbiru, goździków, cynamonu, anyżu, kardamonu czy mięty.
Dodatki do kwasu chlebowego
Nasz przepis na kwas chlebowy zawiera rodzynki, które dodają owocowych nut i sprawiają, że napój jest bardziej delikatny. Do kwasu możemy dodać także:
- suszone śliwki, morele, żurawinę,
- świeże owoce – maliny, truskawki, wiśnie czy jagody,
- miód – który, w zależności od rodzaju, doda nieco kwiatowych aromatów lub odrobinę słodkiej goryczy,
- zioła lub przyprawy korzenne – które sprawią, że napój będzie bardziej wyrazisty i pikantny w smaku.
Wszystkie powyższe składniki dodajemy do kwasu chlebowego po wstępnej fermentacji.