Kwaśnica na gęsinie mojej babci.
Czas całkowity:
Reklama
Smaczna kwaśnica, polecam.
Składniki:
50 dkg gęsi
liść laurowy
ziele angielskie
ziarna pieprzu
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej( koniecznie, zupa będzie miała ładny kolor)
60 dkg kiszonej kapusty
3/4 szklanki kwasu z kapusty
30 dkg boczku wędzonego
1 duża cebula
7 ziemniaków
2 litry wody
posiekana natka z pietruszki.
Kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany 18%
Kroki przygotowania:
Gęś wymoczyć , zalać wodą, zagotować, dodać przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie.
Dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie.
Na końcu dodać pokrojoną kiszoną kapustę, oraz sok gotować wszystko 20 min.
Cebulę przesmażyć z boczkiem, wlać do zupy.
Dodać kleks gęstej śmietany i posypać natką .
Doprawić solą i pieprzem i papryką.
Smacznego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama


