Reklama

taką kwaśnicę gotujemy od lat:)

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty najlepiej swojskiej
1 duża marchewka
2 mniejsze golonki lub tylko jedna oraz
ok. 50 dag karkówki lub żeberek
2,5 litra wody
1,5 łyżki Jarzynki
szczypta cukru

Kroki przygotowania:

Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić drobniej,włożyć do garnka
dodać marchewkę startą na grubych oczkach, golonkę ,karkówkę lub żeberka wieprzowe.
Zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień, dodać Jarzynkę, trochę cukru i gotować do miękkości mięsa.
Oddzielnie ugotować ziemniaki, z dodatkiem małej ilości masełka, będą smaczniejsze i jednocześnie masło sprawi, że ziemniaki nam nie wykipią w czasie gotowania.
Golonkę miękką wyjąć, przyprawić i zapiec na rumiano, ale taka wprost z kapusty też jest bardzo smaczna.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama