Ciekawe połączenie smakowe warte wypróbowania :-)
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
sos sojowy wg uznania (ja dodałam 6 łyżek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
300 ml śmietany 12% lub 18%
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
zioła prowansalskie
jeżeli lubimy, odrobina pieprzu cayenne
Kroki przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Skrapiamy sosem sojowym i wszystko mieszamy. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa. Dusimy na oleju, cały czas mieszając.
2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy aż mięso zmięknie. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Gotujemy kilka minut aż do zagęszczenia się sosu. Doprawiamy wg uznania. Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami.
1 z 1

kwasny_kurczak
'Kwaśny' kurczak


