
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
- mąka pszenna: 1 szklanka
- mleko: 0.75 szklanki
- jajka: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- cynamon: 1 szczypta
- czarny bez: 15 szt.
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal125
Sposób przygotowania
krok 1
Jak robimy kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym? Zaczynamy od przygotowania perfekcyjnego ciasta! Do miski przesiewamy mąkę pszenną (tu sprawdzi się przesiewak lub sitko), wlewamy mleko i wbijamy jajko. Na koniec dodajemy szczyptę soli i szczyptę cynamonu.

krok 2
Składniki na ciasto naleśnikowe do smażonych kwiatów bzu dokładnie miksujemy i odstawiamy ciasto na około 15 minut. Rozgrzewamy olej na patelni. Kwiaty czarnego bzu dokładnie oczyszczamy, zanurzamy pojedynczo w cieście, a następnie przekładamy na rozgrzany olej i smażymy równomiernie z każdej strony. Zielone gałązki kwiatów możemy odciąć nożyczkami, ale nie musimy. Usmażone na złoto kwiaty czarnego bzu wyciągamy na ręcznik papierowy za pomocą wygodnego chwytaka - nie poparzymy się!, a następnie na paterę lub talerze i posypujemy cukrem pudrem. Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym najlepiej podawać na ciepło. Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje. Smacznego.


