
Łabędzi puch
- jajka: 5 szt.
- sól: 3 g
- cukier: 350 g
- mąka pszenna: 200 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- olej: 15 ml
- woda: 15 ml
- proszek do pieczenia: 5 g
- czerstwe bułki: 2 szt.
- cukier waniliowy: 15 g
- mleko: 750 ml
- wiórki kokosowe: 200 g
- masło: 215 g
- dżem owocowy: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę otoczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, grzałki góra-dół. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czerstwe kajzerki zalewamy dwiema szklankami mleka (500 ml) i odstawiamy, żeby namiękły.
krok 2
Biszkopt: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy 150 g cukru, a następnie dokładamy po jednym żółtku. Wlewamy łyżkę oleju i łyżkę gorącej wody. Dosypujemy suche składniki i wszystko mieszamy delikatnie łopatką.
krok 3
Pieczenie: ciasto na biszkopt przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez około 35–40 minut. Sprawdzamy, czy jest gotowe, wkładając do środka drewniany patyczek. Jeśli nie jest oblepiony ciastem, to znaczy, że możemy je już wyjąć z piekarnika i wystudzić.
krok 4
Baza z masy kajzerkowej: odsączamy namoczone w mleku kajzerki i dokładnie rozdrabniamy je mikserem lub blenderem. Szklankę mleka (250 ml) wlewamy do rondelka i zagotowujemy ze 100 g cukru. Dodajemy rozdrobnione bułki, połowę wiórków kokosowych i cukier waniliowy. Gotujemy przez 5 minut, ciągle mieszając, a następnie odstawiamy masę do ostygnięcia.
krok 5
Krem kokosowy: 200 g masła ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy masę kajzerkową. Miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
krok 6
Posypka kokosowa: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła (15 g), wsypujemy 100 g cukru, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie wsypujemy pozostałe wiórki kokosowe i nadal smażymy, ciągle mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
krok 7
Ciasto łabędzi puch: ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na pół. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym i połową kokosowej masy kajzerkowej. Nakładamy drugi blat ciasta i smarujemy go resztą kremu. Wierzch posypujemy jeszcze lekko ciepłą posypką kokosową. Dociskamy ją lekko, żeby przykleiła się do masy.

