Porady:
- Serek może mieć różną konsystencję – zależy, z jakiej bazy korzystamy i jak długo potrwa proces oddzielania serwatki. Jeśli używamy częściowo odsączonego jogurtu greckiego, już po około 12 godzinach otrzymamy produkt o konsystencji serka homogenizowanego, idealny do smarowania. Jeśli poczekamy dłużej (48 godzin) uzyskamy zwarty twaróg.
- To przepis idealny do rozpoczęcia przygody z domowym serowarstwem – nie wymaga żadnych sprzętów poza sitkiem i miską ani żadnych dodatków typu podpuszczka lub kultury bakterii.
- Jak zrobić ser z jogurtu greckiego, żeby był świeży i zdrowy? Bardzo ważne jest, żeby do produkcji wykorzystać dobrej jakości produkt bez konserwantów oraz czyste, suche naczynia. Dzięki temu nasz ser labneh nie zepsuje się i będziemy mogli przechowywać go bez obaw w lodówce.
- Serek z jogurtu greckiego możemy spożywać od razu po przyrządzeniu lub zanurzyć w oliwie z przyprawami i przechowywać w ten sposób nawet przez kilka tygodni.
- Nie wylewajmy serwatki, która oddzieliła się od jogurtu. Możemy ją dodawać do zup lub koktajli. Jest pełna dobrych bakterii i lekkostrawna. Warto ją pić dla wzmocnienia odporności.
- Jeśli mamy w kuchni tylko jedno sitko i nie chcemy go wyłączyć z użytku, gazę z jogurtem możemy zawiązać na drewnianej łyżce zaczepionej na krawędziach wysokiego naczynia.
Notka redakcyjna:
Labneh – z czym podawać?
Klasycznie ser z jogurtu naturalnego serwuje się tak samo jak hummus – w miseczce, posypany kminem rzymskim i polany oliwą. Nabiera się go kawałkami warzyw lub pieczywa. Nie może go zabraknąć w żadnym szanującym się bliskowschodnim zestawie mezze (przystawek podawanych przed głównym posiłkiem). Pasuje zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Możemy go wykorzystać w daniach takich jak:
- naleśniki – świetnie zastępuje śmietanę lub serek kanapkowy. Doskonale komponuje się z owocami, na przykład malinami lub borówkami.
- sos jogurtowy – na bazie labneh możemy stworzyć dowolny dip, na przykład z dodatkiem świeżego czosnku, soku z cytryny, karmelizowanej cebuli lub ulubionych ziół. Taki sos pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
- zupy – jako zamiennik kwaśnej śmietany, którą zabielamy zazwyczaj pomidorową lub dowolną warzywną zupę krem.
- sernik pieczony lub na zimno – arabski serek z jogurtu greckiego stworzy idealnie kremowe, rozpływające się w ustach ciasto.
- słodkie musy i koktajle – idealne na gorące dni, z dodatkiem świeżych owoców i wody różanej.
- zapiekanka – ser labneh świetnie spisuje się jako zamiennik mozzarelli. Możemy go też położyć na pizzy lub dodać do makaronu.
Ser labneh – przepis z długą tradycją
Labneh to miękki kremowy serek robiony z odsączanego z serwatki jogurtu greckiego, znany od tysięcy lat na całym Bliskim Wschodzie. Występuje także pod nazwą lebneh lub zabedi, w zależności od rodzaju mleka, z którego powstał laban (jogurt). Może to być nawet mleko wielbłądzie. Przyrządza się z niego szanklisz, czyli kulki serowe obtoczone w ziołach i suszone na słońcu. W polskich warunkach klimatycznych możemy je po prostu zamarynować w aromatycznej oliwie. Labneh jest zdrowy, smaczny, o około połowę mniej tłusty i kaloryczny niż inne kremowe serki, stanowi bogate źródło białka i jest uważany za pokarm probiotyczny. Pomaga między innymi rozwinąć bogatą florę zdrowych bakterii, które wzmacniają układ odpornościowy.