
Pieczone ziemniaki z fasolką
- ziemniaki: 300 g
- olej rzepakowy: 20 ml
- cheddar: 50 g
- cebula dymka: 20 g
- czosnek: 10 g
- przecier pomidorowy: 30 ml
- ocet balsamiczny: 15 ml
- papryka wędzona: 4 g
- biała fasola: 400 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal414
- tłuszcz10g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany54g
- cukry8g
- błonnik13g
- białko20g
Sposób przygotowania
krok 1
Ser żółty (najlepszy będzie cheddar lub edamski) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dymkę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, białą część siekamy na drobno (zielonej części nie będziemy potrzebować, możemy ją jednak wykorzystać do przygotowania np. tofucznicy ze szczypiorem). Czosnek obieramy i rozgniatamy praską (możemy go też posiekać). Składniki odkładamy na bok.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C przy włączonym termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (możemy pominąć ten krok, jednak to zabezpieczy blachę przed zabrudzeniem).
krok 3
Ziemniaki myjemy (musimy zrobić to dokładnie, ponieważ nie będziemy ich obierać), smarujemy ją niewielką ilością oleju rzepakowego i układamy na blasze. Najlepsze będą młode ziemniaczki, z cienką skórką. Warto wybrać bulwy średniej wielkości, dzięki temu będą równomiernie upieczone. Dobrze sprawdzą się odmiany typu B, np. irga lub irys. Ziemniaki umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 50 minut.
krok 4
W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Na niewielką patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy resztę oleju rzepakowego i umieszczamy na niskiej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wrzucamy rozgnieciony czosnek i smażymy go przez 1 minutę. Dodajemy przecier pomidorowy (lub passatę), ocet balsamiczny i słodką paprykę w proszku i smażymy przez kolejną minutę, ciągle mieszając. Na końcu wrzucamy fasolkę z puszki razem z zalewą (najlepsza będzie odmiana cannellini) i gotujemy przez 3-4 minuty, aż całość nieco zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy patelnię z płyty. Jeśli mamy więcej czasu, warto fasolkę ugotować samodzielnie, zdecydowanie poczujemy różnicę w smaku.
krok 5
Gdy ziemniaki będą upieczone (powinny być w miarę miękkie w środku – łatwo to sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków), wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie, za pomocą małej łyżeczki, robimy wgłębienie wielkości orzecha włoskiego (miąższ nie będzie nam potrzebny, warto go jednak wykorzystać np. do zrobienia hiszpańskiej tortilli).
krok 6
Do wydrążonych ziemniaków wkładamy odrobinę dymki i tartego sera cheddar i wkładamy je z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy bulwy, a do środka nakładamy fasolkę po bretońsku.
krok 7
Pieczone ziemniaki z fasolką podajemy jeszcze ciepłe, posypane dodatkową porcją siekanej cebulki i tartego sera. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub w towarzystwie potraw z grilla.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

