Reklama

Pieczone ziemniaki z fasolką są sycące, mocno pomidorowe, podkręcone aromatycznym czosnkiem i lekko ostrą, siekaną cebulką. Pysznym dodatkiem jest stopiony ser cheddar, który przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. To proste danie z fasolką po bretońsku jest świetną okazją do wykorzystania jeszcze młodych, jędrnych bulw z cienką skórką, jednak równie dobrze sprawdzą się te dojrzałe. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis pieczone ziemniaki z fasolką.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal414
  • tłuszcz10g
  • tłuszcz nasycony5g
  • węglowodany54g
  • cukry8g
  • błonnik13g
  • białko20g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ser żółty (najlepszy będzie cheddar lub edamski) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dymkę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, białą część siekamy na drobno (zielonej części nie będziemy potrzebować, możemy ją jednak wykorzystać do przygotowania np. tofucznicy ze szczypiorem). Czosnek obieramy i rozgniatamy praską (możemy go też posiekać). Składniki odkładamy na bok.

  • krok 2

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C przy włączonym termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (możemy pominąć ten krok, jednak to zabezpieczy blachę przed zabrudzeniem).

  • krok 3

    Ziemniaki myjemy (musimy zrobić to dokładnie, ponieważ nie będziemy ich obierać), smarujemy ją niewielką ilością oleju rzepakowego i układamy na blasze. Najlepsze będą młode ziemniaczki, z cienką skórką. Warto wybrać bulwy średniej wielkości, dzięki temu będą równomiernie upieczone. Dobrze sprawdzą się odmiany typu B, np. irga lub irys. Ziemniaki umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 50 minut.

  • krok 4

    W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Na niewielką patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy resztę oleju rzepakowego i umieszczamy na niskiej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wrzucamy rozgnieciony czosnek i smażymy go przez 1 minutę. Dodajemy przecier pomidorowy (lub passatę), ocet balsamiczny i słodką paprykę w proszku i smażymy przez kolejną minutę, ciągle mieszając. Na końcu wrzucamy fasolkę z puszki razem z zalewą (najlepsza będzie odmiana cannellini) i gotujemy przez 3-4 minuty, aż całość nieco zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy patelnię z płyty. Jeśli mamy więcej czasu, warto fasolkę ugotować samodzielnie, zdecydowanie poczujemy różnicę w smaku.

  • krok 5

    Gdy ziemniaki będą upieczone (powinny być w miarę miękkie w środku – łatwo to sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków), wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie, za pomocą małej łyżeczki, robimy wgłębienie wielkości orzecha włoskiego (miąższ nie będzie nam potrzebny, warto go jednak wykorzystać np. do zrobienia hiszpańskiej tortilli).

  • krok 6

    Do wydrążonych ziemniaków wkładamy odrobinę dymki i tartego sera cheddar i wkładamy je z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy bulwy, a do środka nakładamy fasolkę po bretońsku.

  • krok 7

    Pieczone ziemniaki z fasolką podajemy jeszcze ciepłe, posypane dodatkową porcją siekanej cebulki i tartego sera. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub w towarzystwie potraw z grilla.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama