
Lahmacun z mięsem mielonym
- mąka pszenna: 350 g
- sól: 21 g
- drożdże: 6 g
- woda: 250 ml
- oliwa z oliwek: 30 ml
- jagnięcina: 500 g
- czosnek: 2 ząbki
- pieprz czarny: 2 szczypty
- papryka: 1 szt.
- cebula: 0.5 szt.
- sok z cytryny: 15 ml
- majonez: 50 g
- jogurt naturalny: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę przesypujemy do miski. Na środku robimy dołek, do którego wsypujemy 6 g soli i drożdże. Małym strumieniem dolewamy ciepłą wodę. Cały czas mieszamy widelcem. Jak woda zniknie, dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy rękami, aż do otrzymania gładkiej konsystencji.

Artur Rogalski krok 2
Ciasto formujemy w kulę. Wyrabiamy je przez 8-10 minut na stolnicy posypanej mąką. W efekcie powinniśmy uzyskać elastyczną i gładką masę. Sporą miskę smarujemy oliwą - można użyć do tego silikonowego pędzelka. Przekładamy do niej ciasto, które pokrywamy pozostałym tłuszczem. Miskę przykrywamy złożoną kilkukrotnie bawełnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 90 minut lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość.

Artur Rogalski krok 3
Ciasto wyrasta, a my przechodzimy do zrobienia farszu. Używamy do niego mielonego mięsa jagnięcego (lub wołowego bądź mieszanego). Obieramy ząbki czosnku i ścieramy je. Dokładamy do mięsa, doprawiamy je 6 g soli i pieprzu. Pół cebuli (lub 1 małą) siekamy drobno. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i i kroimy ją w drobną kostkę. Dodatkowo można spróbować odcisnąć z niej nadmiar soku. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.

Artur Rogalski krok 4
Powierzchnię ponownie obsypujemy mąką. Przekładamy na nią wyrośnięte ciasto. Wyrabiamy je krótko, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Dzielimy je na 8 części porównywalnej wielkości. Poporcjowane ciasto powinno jeszcze wyrastać przez 10-15 minut. Kulki wałkujemy na cienkie placki - w razie potrzeby na bieżąco podsypujemy mąką.

Artur Rogalski krok 5
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Placki przekładamy na blaszkę przygotowaną do pieczenia. Nakładamy na nie surowy farsz. Pieczemy je mniej więcej przez 8 minut. Kolejne możemy piec partiami.

Artur Rogalski krok 6
Lahmacun podajemy z sosem jogurtowym. Wystarczy wymieszać majonez, z jogurtem, sokiem z cytryny i 3 g soli. Sprawdzi się też sos czosnkowy lub aioli.

Artur Rogalski

