Reklama

Lahmacun z mięsem mielonym to tradycyjne tureckie danie uliczne. Ze względu na podobieństwo wizualne i smakowe do włoskiego przysmaku często nazywa się je również turecką pizzą. Połączenie pszennego placka, mięsnego farszu i aromatycznych przypraw smakuje naprawdę genialnie. Jeśli chcecie urozmaicić swoje posiłki, koniecznie musicie wypróbować lahmacun.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mąkę przesypujemy do miski. Na środku robimy dołek, do którego wsypujemy 6 g soli i drożdże. Małym strumieniem dolewamy ciepłą wodę. Cały czas mieszamy widelcem. Jak woda zniknie, dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy rękami, aż do otrzymania gładkiej konsystencji.

    Artur Rogalski

  • krok 2

    Ciasto formujemy w kulę. Wyrabiamy je przez 8-10 minut na stolnicy posypanej mąką. W efekcie powinniśmy uzyskać elastyczną i gładką masę. Sporą miskę smarujemy oliwą - można użyć do tego silikonowego pędzelka. Przekładamy do niej ciasto, które pokrywamy pozostałym tłuszczem. Miskę przykrywamy złożoną kilkukrotnie bawełnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 90 minut lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość.

    Artur Rogalski

  • krok 3

    Ciasto wyrasta, a my przechodzimy do zrobienia farszu. Używamy do niego mielonego mięsa jagnięcego (lub wołowego bądź mieszanego). Obieramy ząbki czosnku i ścieramy je. Dokładamy do mięsa, doprawiamy je 6 g soli i pieprzu. Pół cebuli (lub 1 małą) siekamy drobno. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i i kroimy ją w drobną kostkę. Dodatkowo można spróbować odcisnąć z niej nadmiar soku. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.

    Artur Rogalski

  • krok 4

    Powierzchnię ponownie obsypujemy mąką. Przekładamy na nią wyrośnięte ciasto. Wyrabiamy je krótko, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Dzielimy je na 8 części porównywalnej wielkości. Poporcjowane ciasto powinno jeszcze wyrastać przez 10-15 minut. Kulki wałkujemy na cienkie placki - w razie potrzeby na bieżąco podsypujemy mąką.

    Artur Rogalski

  • krok 5

    Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Placki przekładamy na blaszkę przygotowaną do pieczenia. Nakładamy na nie surowy farsz. Pieczemy je mniej więcej przez 8 minut. Kolejne możemy piec partiami.

    Artur Rogalski

  • krok 6

    Lahmacun podajemy z sosem jogurtowym. Wystarczy wymieszać majonez, z jogurtem, sokiem z cytryny i 3 g soli. Sprawdzi się też sos czosnkowy lub aioli.

    Artur Rogalski

Porady:

  • Tradycyjnie turecka pizza powinna zostać przed podaniem skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki.
  • Po upieczeniu wierzch placków możemy również posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Tradycyjnym dodatkiem do tureckiej pizzy jest ayran, czyli orzeźwiający napój na bazie jogurtu greckiego, lub salgam – sfermentowany sok z czarnej marchwi.
  • Dobrze wypieczone placki ormiańskie powinny być mocno chrupiące.
  • Pizza turecka lahmacun ciekawie prezentuje się zawinięta w rulon.
  • Danie możemy również przyrządzić w domowym piecu do pizzy lub przy użyciu specjalnego kamienia do wypieku placków. Będzie bardziej zbliżone do oryginalnej tureckiej wersji.

Notka redakcyjna:

Lahmacun – przepis z tradycją

Lahmacun to rodzaj tureckiego meze, czyli przekąski. Najczęściej sprzedaje się je na ulicach dużych miast. Podstawą dania jest bardzo cienki placek wypełniony mięsnym farszem. Tradycyjnie wypiekało się go na gorących kamieniach, ale obecnie używa się w tym celu specjalnych pieców. Przygotowany w piekarniku, w warunkach domowych smakuje niemal równie dobrze. Swoją nazwę zawdzięcza arabskiemu określeniu lahm bi ajeen, które tłumaczy się dosłownie jako mięso i ciasto. Podobne placki można znaleźć na ulicach Libanu, Syrii, Iraku i Armenii.

Turecka pizza jest lżejsza od włoskiej. Przyrządza się ją bowiem bez dodatku sera. Najczęściej przekąskę nadziewa się mięsem baranim lub jagnięcym, ale można też użyć w tym celu łatwiej dostępnej wieprzowiny lub wołowiny. Choć istnieje wiele wersji smakowych tego dania, najpopularniejsze są:

  • Gaziantep – farsz nie zawiera cebuli, za to ma intensywny czosnkowy aromat,
  • Sanliurfa – opcja pikantna, z dodatkiem sproszkowanej papryki o nazwie isot,
  • Findik – miniaturowa wersja dania, serwowana w formie przystawki.

Lahmacun – wersja wegańska

Choć tradycyjnie lahmacun wypełniony jest baraniną lub jagnięciną, możemy przyrządzić to danie w wersji wegańskiej. Sam placek na turecką pizzę nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc nie trzeba go w żaden sposób modyfikować, a mięso wystarczy zastąpić jego roślinnym zamiennikiem. W tym celu świetnie sprawdzą się marynowane i podsmażone owoce chlebowca (jackfruit). Ze względu na charakterystyczną strukturę po doprawieniu niemalże nie da się ich odróżnić od produktów pochodzenia zwierzęcego. Możemy je kupić w puszce, obecnie niemal w każdym dużym sklepie spożywczym. Podobną rolę mogą odegrać boczniaki, których mięsiste kapelusze do złudzenia przypominają wołowinę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama