PYSZNE CIASTO NA KAŻDĄ OKAZJĘ ..
Składniki:
ciasto
jajka 2 szt
żółtka 4 szt
masło 1 łyżka
ocet 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mąka
budyń
mleko 0.5 L
mąka ziemniaczana 3 łyżki płaskie
mąka pszenna 3 łyżki płaskie
cukier 1.5 szklanki
masa
masło 1 kostka
jajka 2 szt
kakao 1 łyżeczka
sok z cytryny
orzechy
rodzynki
Kroki przygotowania:
Zagnieść ciasto dodając tyle mąki ile się wgniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki. Podzielić ciasto na 5 - 7 porcji, wałkować w bardzo cienkie placki. Piec ok. 15min każdy placek - do zarumienienia.
Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochu zimny budyń. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy. Do drugiej części dodać sok z cytryny i rodzynki.
Smarować placki na przemian masa białą i kakaową. Po przełożeniu mocno docisnąć deską do krojenia aż placki się połamią.Całość polać polewą czekoladową.


