
Zupa lasagne
- mięso mielone wołowe: 450 g
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 5 ząbków
- koncentrat pomidorowy: 2.5 łyżki stołowe
- pomidory w puszce: 500 g
- bulion wołowy: 1 l
- rozmaryn: 0.5 łyżeczki
- bazylia: 2 łyżeczki
- oregano: 1 łyżeczka
- tymianek: 0.5 łyżeczki
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- lasagne: 8 szt.
- mozzarella: 200 g
- śmietana 30%: 100 ml
- parmezan: 0.5 szklanki
- natka pietruszki: 3 gałązki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal2000
- tłuszcz100g
- tłuszcz nasycony40g
- węglowodany150g
- cukry10g
- błonnik10g
- białko80g
Sposób przygotowania
krok 1
Smażenie mięsa: rozgrzewamy oliwę w garnku. Dodajemy mieloną wołowinę. Rozbijamy grudki drewnianą łyżką i smażymy. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Czekamy, aż zmiękną i uwolnią aromat. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Smażymy go przez chwilę, mieszając.
krok 2
Gotowanie zupy: dodajemy do mięsa dwie puszki krojonych pomidorów. Zalewamy zawartość garnka bulionem wołowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy suszone zioła: bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ją przez 20 minut.
krok 3
Makaron lasagne: łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, według przepisu na opakowaniu. Płaty powinny być przyrządzone al dente, ponieważ jeszcze dojdą w gorącej zupie.
krok 4
Pasta serowa: rwiemy mozzarellę na małe kawałki. Parmezan ścieramy na tarce (po rozdrobnieniu powinniśmy otrzymać około 0,5 szklanki). Łączymy oba rodzaje serów ze śmietaną kremówką.
krok 5
Podanie: dodajemy makaron do zupy. Myjemy i drobno siekamy natkę pietruszki. Posypujemy nią gotową potrawę. Obok serwujemy masę serową. Zupa lasagne dobrze zaprezentuje się też ozdobiona świeżą bazylią lub tymiankiem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

