Reklama

Zupa lasagne to szybszy sposób na włoski klasyk. Składa się z tych samych elementów, co słynna zapiekanka, a jednak jest nieco inna – zaskakuje płynną, rozgrzewającą formą. Niektórym skojarzy się z pomidorówką, chociaż pływają w niej duże płaty makaronu i mielona wołowina. Jest pełna aromatycznych ziół śródziemnomorskich. Żeby dopełnić tradycyjną kompozycję, obok serwuje się kremową mieszankę serów. Sprawdźcie nasz przepis na niezwykłą zupę lasagne.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal2000
  • tłuszcz100g
  • tłuszcz nasycony40g
  • węglowodany150g
  • cukry10g
  • błonnik10g
  • białko80g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Smażenie mięsa: rozgrzewamy oliwę w garnku. Dodajemy mieloną wołowinę. Rozbijamy grudki drewnianą łyżką i smażymy. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Czekamy, aż zmiękną i uwolnią aromat. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Smażymy go przez chwilę, mieszając.

  • krok 2

    Gotowanie zupy: dodajemy do mięsa dwie puszki krojonych pomidorów. Zalewamy zawartość garnka bulionem wołowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy suszone zioła: bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ją przez 20 minut.

  • krok 3

    Makaron lasagne: łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, według przepisu na opakowaniu. Płaty powinny być przyrządzone al dente, ponieważ jeszcze dojdą w gorącej zupie.

  • krok 4

    Pasta serowa: rwiemy mozzarellę na małe kawałki. Parmezan ścieramy na tarce (po rozdrobnieniu powinniśmy otrzymać około 0,5 szklanki). Łączymy oba rodzaje serów ze śmietaną kremówką.

  • krok 5

    Podanie: dodajemy makaron do zupy. Myjemy i drobno siekamy natkę pietruszki. Posypujemy nią gotową potrawę. Obok serwujemy masę serową. Zupa lasagne dobrze zaprezentuje się też ozdobiona świeżą bazylią lub tymiankiem.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama