Reklama

Lasagne to przepyszny makaron w płatach przełożony mięsnym farszem z pomidorami i sosem beszamelowym. Danie jest sycące, rozgrzewające i pełne ciągnącego się sera. Dobrze zapieczony, rumiany wierzch to widok, który zadowoli każdego miłośnika włoskiej kuchni. Kluczem do sukcesu jest perfekcyjnie przyrządzony sos bolognese. Pokazujemy krok po kroku, jak przygotować warzywa, mięso i beszamel oraz złożyć warstwy zapiekanki. Sprawdźcie, jak zrobić lasagne w domu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Zdejmujemy łupinę z cebuli. Obieramy marchewkę i seler naciowy (jeśli ma z wierzchu stwardniałe włókna). Kroimy warzywa w bardzo drobną, równą kostkę. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni, na tyle dużej, żeby zmieściły się wszystkie składniki na sos bolognese do lasagne. Podsmażamy warzywa na małym ogniu przez około 10–15 minut. Powinny w tym czasie zmięknąć i uwolnić słodycz, ale nie zrumienić się. Tworzymy w ten sposób solidną bazę do sosu, nazywaną soffritto. Można do niej dorzucić także posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

    foodie.by.bb

  • krok 2

    Dokładamy mięso do podsmażonych warzyw. Dobrze sprawdzi się połączenie wołowiny i wieprzowiny, które będzie miało zarówno wystarczająco dużo smaku, jak i odpowiednią zawartość tłuszczu (minimum 20%). Jeśli nie kupujemy gotowego zmielonego mięsa, możemy wykorzystać takie kawałki jak łopatka wieprzowa i kark wołowy. Doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem. Podsmażamy, mieszając co jakiś czas, żeby rozbić grudki. Wlewamy wino. Mieszamy, żeby zdeglasować wszystkie drobinki przysmażonych warzyw i mięsa. Czekamy, aż alkohol odparuje.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Dodajemy koncentrat. Podsmażamy go przez chwilę. Dzięki temu pozbędziemy się z niego charakterystycznej kwasowości, a w zamian uwolnimy naturalnie zawarte w nim cukry. Sos do lasagne bolognese będzie miał dzięki temu więcej aromatu. Wlewamy przecier pomidorowy i bulion warzywny lub wywar wołowy. Jeśli mamy do dyspozycji świeże, soczyste pomidory, najlepiej śliwkowe san marzano, użyjmy ich zamiast passaty. Trzeba je sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Wsypujemy oregano. Gotujemy sos przez około 45 minut.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Przyrządzamy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło w rondelku. Wsypujemy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy ją za pomocą łyżki lub rózgi. Podgrzewamy zasmażkę, żeby pozbyć się surowego smaku skrobi, ale nie pozwalamy jej się mocno zarumienić. Stopniowo wlewamy mleko (nie prosto z lodówki, ale też nie gorące, najlepiej w temperaturze około 40°C). Gotujemy sos beszamelowy do lasagne na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając rózgą, aż zgęstnieje i stanie się kremowy. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Przygotowujemy naczynie żaroodporne, najlepiej ceramiczne, głębokie, prostokątne lub kwadratowe. Jak układać lasagne? Na dno wylewamy nieco sosu pomidorowego. Układamy płaty surowego makaronu. Przykrywamy je bolognese z mięsem mielonym, następnie beszamelem, a potem startą mozzarellą (półtwardą, jak do pizzy, która dobrze się topi)). Tworzymy kolejne 2 warstwy. Wierzch posypujemy parmezanem lub podobnym twardym serem dojrzewającym (na przykład pecorino).

    foodie.by.bb

  • krok 6

    Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół). Odczekujemy 45 minut. Następnie odkrywamy lazanie z sosem beszamelowym i pozwalamy jej się zrumienić z wierzchu. Wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby lekko stężała – łatwiej będzie ją wtedy pokroić.

    foodie.by.bb

Porady:

  • Przepis na lasagne z mięsem mielonym można wzbogacić innymi składnikami. Warto stworzyć na przykład dodatkową warstwę ze szpinaku, cukinii lub pieczarek. Pyszna będzie też lazania z bakłażanów. Wierzch potrawy możemy udekorować natką pietruszki lub świeżą bazylią.
  • Włoską zapiekankę można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku przed podaniem. Należy polać ją kilkoma łyżkami wody lub sosem pomidorowym, żeby się nie wysuszyła, a także przykryć szczelnie folią aluminiową. Odgrzewamy ją w 180°C przez około 30 minut. Czas zależy od tego, jak dużą porcję wkładamy do piekarnika i czy miała temperaturę pokojową.
  • Makaron lasagne można przygotować własnoręcznie z przepisu na klasyczny makaron domowy. Ciasto wystarczy rozwałkować na cieniutkie płaty, a następnie dociąć do rozmiaru naczynia. Można tez wykorzystać ręczną maszynkę do makaronu lub robot kuchenny ze specjalna nakładką.
  • Najlepsze naczynie do lasagne to ceramiczna lub szklana brytfanna o prostopadłych krawędziach. W takiej formie łatwiej będzie ułożyć równe warstwy, zwłaszcza jeśli używamy gotowego makaronu.
  • Jak długo piec lasagne? To zależy, ile stworzyliśmy warstw, jak wysoka jest zapiekanka. Istotne jest również, jak mocno zredukowany był sos bolognese. Ważne, żeby makaron napęczniał, a ser dobrze się rozpuścił. Na koniec pieczenia odkryjmy lasagne, żeby odparować ewentualny nadmiar wody i zrumienić wierzch.
  • Potrawę możemy podać z lekką sałatką ze szpinakiem lub pieczywem czosnkowym.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama