Porady:
- Przepis na proste ciasto czekoladowe można modyfikować na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem będzie dodatek dżemu z owoców leśnych lub wiśni. Ze smakiem wypieku dobrze komponują się również wszelkiego rodzaju bakalie.
- Jeśli nie przepadacie za słodkimi wypiekami, możecie pominąć dodatek polewy lub zastąpić go posypką z cukru pudru.
- Przed przełożeniem masy do foremki, należy wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przywieranie ciasta i ułatwi jego późniejsze wyciągnięcie
- Ciasto czekoladowe jogurtowe będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli doda się do niego odrobinę ekstraktu waniliowego.
- Wierzch ciasta jogurtowego z czekoladą można też ozdobić przy pomocy wiórek kokosowych. Należy obsypać nimi jeszcze zastygającą polewę. Wówczas nie będą się zsypywać z wypieku.
- Jeżeli po nakłuciu ciasta drewnianym patyczkiem, nie pozostaną na nim żadne resztki masy, wypiek będzie idealnie upieczony.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto czekoladowe można zamrozić. Przechowywane w zamrażalniku zachowa świeżość przez przynajmniej dwa miesiące.
Notka redakcyjna:
Jaki jogurt do szybkiego ciasta czekoladowego?
Ciasto kakaowe z jogurtem naturalnym przypadnie do gustu przede wszystkim osobom będącym na diecie. Ten typ jogurtu cechuje się bowiem zdecydowanie mniejszą zawartością tłuszczu. Pociąga to jednak za sobą pewną niedogodność: wypiek może odrobinę stracić na puszystości. Co do samego smaku, słodkościom na jogurcie naturalnym nie można zupełnie niczego zarzucić.
Na ogół amatorzy domowego pieczenia polecają jednak ciasto czekoladowe z jogurtem greckim. Ponieważ jest on zdecydowanie bardziej gęsty, konsystencja wypieku będzie o wiele lepsza.
Przepis na czekoladowe ciasto jogurtowe
Sekret pysznego jogurtowego ciasta czekoladowego tkwi w starannym połączeniu ze sobą wszystkich składników. Należy zadbać o to, by masa była dobrze napowietrzona i wolna od grudek. Zbyt pośpieszne i nieuważne przygotowanie, może negatywnie wpłynąć na smaku wypieku.
By uzyskać bardzo wilgotne ciasto, należy dokładnie odmierzyć ilość podanego w przepisie tłuszczu. To właśnie on decyduje bowiem o konsystencji masy. Ograniczając zawartość oleju, otrzymamy deser bardziej dietetyczny, ale także bardziej suchy.
Ciasto czekoladowe na jogurcie – wersja fit
Chcąc uzyskać zdrowsze jogurtowe ciasto czekoladowe, należy zastąpić podany w przepisie cukier jego mniej szkodliwym zamiennikiem. Świetnie sprawdzi się w tym celu ksylitol, erytrol, stewia lub malitol. Dodatek polewy czekoladowej można całkowicie pominąć, a zamiast klasycznego jogurtu można użyć jego niskotłuszczowej wersji.
Należy jednak pamiętać, że stosując zdrową i zbilansowaną dietę można od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności.