
Kurczak w sosie cytrynowym
- pierś z kurczaka: 400 g
- mąka kukurydziana: 85 g
- pieprz biały: g
- olej rzepakowy: 950 g
- woda: 60 ml
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: 150 g
- sól: 3 g
- czosnek granulowany: 8 g
- soda oczyszczona: 2 g
- papryka w proszku: 5 g
- cytryna: 2 szt.
- cukier: 25 g
- miód: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal493
- tłuszcz5g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany55g
- cukry12g
- błonnik2g
- białko55g
Sposób przygotowania
krok 1
Do czystego naczynia dodajemy ½ łyżki mąki kukurydzianej, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki białego pieprzu oraz 15 ml wody. Dokładnie mieszamy.
krok 2
Piersi kurczaka kroimy w poprzek w plastry, następnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
krok 3
Do suchej miski wbijamy 2 jajka i ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, 75 gramów mąki kukurydzianej, sól, czosnek granulowany, sodę i paprykę w proszku (jeśli lubimy, warto wybrać ostrą). Połowę suchych składników wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy, dodając stopniowo po łyżce wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
krok 4
Zamarynowane piersi kurczaka zanurzamy najpierw w cieście, a następnie w pozostałej części suchych składników. Staramy się, by mięso było dokładnie pokryte panierką.
krok 5
Do średniej wielkości rondla wlewamy olej (powinien wypełniać ok. 1/3 naczynia) i rozgrzewamy na nieco wyższej mocy palnika. Gdy zaczną się tworzyć bąbelki, palnik ustawiamy na średniej mocy i ostrożnie wkładamy piersi kurczaka (możemy robić to pojedynczo). Smażymy przez 5 minut, w połowie czasu odwracając filety, aż uzyskają jasny kolor.
krok 6
Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone, rozgrzewamy olej na najwyższej mocy palnika. Kiedy będzie wrzący (na powierzchni powinny pojawiać się bąbelki), ponownie wkładamy filety na 30 sekund, aż panierka będzie złota i chrupiąca. Gotowe mięso odkładamy do wystygnięcia na talerz.
krok 7
Przygotowujemy sos: cytryny myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Przelewamy go do niewielkiej miseczki, dodajemy cukier oraz miód i mieszamy. Sos przelewamy na niewielką patelnię i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej i mieszamy, aż nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
krok 8
Filet podajemy na ciepło, polany sosem. Kurczak w sosie cytrynowym świetnie sprawdzi się również na zimno, np. na lunch w pracy, z dodatkiem sałatki z awokado i pomidorem.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

