
Tort walentynkowy
- jajka: 5 szt.
- cukier: 165 g
- mąka tortowa: 150 g
- mąka ziemniaczana: 120 g
- maliny: 200 g
- jogurt grecki: 150 g
- serek śmietankowy: 250 g
- śmietana 36%: 550 ml
- cukier puder: 70 g
- żelatyna: 16 g
- woda: 80 ml
- mascarpone: 250 g
- barwnik spożywczy: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozmrażamy maliny. Białka delikatnie oddzielamy od żółtek. Mąki dokładnie przesiewamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza. Dwie łyżki żelatyny zalewamy 80 ml wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
krok 2
Biszkopt: białka przekładamy do dużej miski, a następnie ubijamy przy pomocy miksera, aż do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając miksowania, dodajemy partiami cukier oraz żółtka. Przesianą mąkę przesypujemy do masy. Delikatnie łączymy ze sobą mokre i suche składniki (najlepiej przy pomocy szpatułki).
krok 3
Pieczenie biszkoptu: dno foremki w kształcie serca wykładamy papierem pergaminowym. Delikatnie przekładamy masę do formy. Biszkopt pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej.
krok 4
Śmietana: w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno 300 ml dobrze schłodzonej kremówki.
krok 5
Krem do tortu: rozmrożone maliny rozgniatamy i przecieramy przez sitko tak, by nie pozostały w nich żadne pestki. W dużej misie miksujemy jogurt, serek śmietankowy i 60 g sypkiego cukru pudru (w razie potrzeby można go wcześniej przesiać). Do ubitej śmietany dodajemy masę jogurtową oraz przetarte maliny. Całość mieszamy mikserem do połączenia wszystkich składników. Ciągle miksując dodajemy żelatynę. Masę przekładamy do lodówki i zostawiamy do lekkiego stężenia.
krok 6
Przekładanie tortu: wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy równe części. Dół patery lub talerza, na którym będziemy podawać tort smarujemy odrobiną kremu malinowego. Układamy na nim pierwszy blat i nakładamy na niego połowę masy. Czynność powtarzamy. Gotowy tort walentynkowy wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut.
krok 7
Krem do ozdobienia tortu: w naczyniu ubijamy 250 ml schłodzonej śmietany kremówki, serek mascarpone i 10 g cukru pudru, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Przy pomocy patyczka lub małej łyżeczki dodajemy różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie). Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity kolor kremu.
krok 8
Ozdabianie: krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Kolistymi ruchami nakładamy krem, tworząc ciasno ułożone róże. Tort w kształcie serca przekładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny (czas nie został wliczony w czas przygotowania deseru).

