
Lazania wegetariańska z jarmużem, brokułami i marchewką
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- marchewka: 200 g
- brokuły: 250 g
- kalafior: 200 g
- pieczarki: 20 szt.
- jarmuż: 200 g
- lasagne: 500 g
- masło: 60 g
- mąka: 25 g
- mleko: 500 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- śmietana 36%: 100 ml
- ser gruyere: 200 g
- cebula: 1 szt.
- pomidory w puszce: 250 g
- oregano: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 4 szt.
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Najpierw przygotowujemy mieszankę warzyw na wege lasagne. Nastawiamy spory garnek z osoloną wodą i oliwą, doprowadzamy do wrzenia. Jako pierwszą na 5 min wrzucamy pokrojoną w cienkie talarki marchewkę, potem – różyczki brokułów i kalafiora. Warzywa zostawiamy na 3 min. Na koniec dajemy pieczarki i jarmuż. Po 2 min odławiamy wszystkie warzywa i hartujemy na sitku, przelewając je zimną wodą.
krok 2
Garnek z wodą z warzyw zostawiamy na ogniu, aby obgotować w niej płaty lazanii – zanurzamy je partiami na 3–4 min, aby były al dente. Następnie przekładamy do miski z zimną wodą, odcedzamy i wykładamy do osuszenia na bawełnianych ręcznikach, aby się nie dotykały.
krok 3
Lasagne wegetariańska przełożona jest białym sosem. W garnuszku rozgrzewamy połowę masła, dodajemy rozsypaną po całości mąkę i mieszając drewnianą łyżką, smażymy 2–3 min. Kiedy mąka zacznie pachnieć, zdejmujemy z ognia, wlewamy zimne mleko, rozprowadzamy na gładko ubijaczką, dodajmy do smaku soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, mieszając, przez 5 min. Dodajemy śmietanę, połowę sera i odstawiamy.
krok 4
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dosypujemy drobno posiekaną cebulę i przez chwilę ją szklimy na średnim ogniu. Dokładamy pomidory, oregano, liście laurowe. Dusimy przez 10 min, doprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wyławiamy listki laurowe. Lazania wegetariańska Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
krok 5
Oba sosy – beszamel i pomidorowy – mieszamy ze sobą, podgrzewamy razem 5 min. Mieszamy z przygotowanymi warzywami, ew. doprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy płaty lazanii. Dno i boki smarujemy masłem, a potem warstwami dajemy ciasto i sos serowy z warzywami. Kończymy makaronem, zasypujemy serem i zapiekamy przez 45 min.

