
Lazania z bakłażanów
- bakłażan: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- pomidory w puszce: 2 puszki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- parmezan: 150 g
- mozzarella: 250 g
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić lasagne z bakłażanów? Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Dokładnie je myjemy, a następnie kroimy w plastry. Bakłażany rozkładamy na talerzu, solimy i odstawiamy na 1-2 h. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę. Następnie podsmażamy je na łyżce oliwy. Kiedy się zarumienią, dodajemy pomidory z puszki i zioła prowansalskie i wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowy sos pomidorowy do lazanii z bakłażanów doprawiamy solą i pieprzem.

istock krok 2
W kolejnym kroku, zasolone bakłażany dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy każdy plaster na reszcie oliwy z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy bakłażana w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Pierwszą warstwę bakłażanów smarujemy sosem pomidorowym, na to układamy plasterki mozzarelli i posypujemy parmezanem. Podobnie przygotowujemy kolejne warstwy. Na wierzchu układamy mozzarellę i sypiemy parmezanem.

istock krok 3
Gotową lazanię z bakłażanów wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Serwujemy na ciepło.Gotową lazanię z bakłażanów wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Serwujemy na ciepło.

istock

