
Lazania z dyni
- dynia: 800 g
- szałwia: 1 pęczek
- masło klarowane: 200 g
- sól: 1 szczypta
- por: 0.5 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- jarmuż: 100 g
- suszone pomidory: 250 g
- twaróg: 500 g
- jajka: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Oczyszczoną dynię kent tniemy za pomocą mandoliny na plastry grubości 2 mm. Z gałązek szałwii odrywamy listki. Połowę zostawiamy w całości, a resztę drobno siekamy. W dużej misce mieszamy plastry dyni, połowę całych liści szałwii, 2 łyżki stopionego klarowanego masła i 2 łyżeczki soli, odstawiamy. Białą część pora i czosnek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy w drugiej misce z 2 łyżkami masła i 1/2 łyżeczki soli w płatkach odstawiamy, aby się przemacerowały.

krok 2
Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, liście drobno siekamy, mieszamy w kolejnej misce z posiekanymi suszonymi pomidorami i łyżeczką płatków soli, odstawiamy aby lekko zmiękły. Twaróg mieszamy z lekko roztrzepanymi jajkami i posiekaną szałwią, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o pojemności 2 l smarujemy masłem. Na dnie rozprowadzamy jedną trzecią mieszaniny pora i czosnku, przykrywamy warstwą plastrów dyni z szałwią, następnie 1/3 mieszaniny twarogowej i 1/3 mieszaniny jarmużowej, a następnie kolejną warstwą mieszanki dyni. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, kończąc wszystko plastrami dyni.

krok 3
Wierzch lazanii za pomocą pędzelka smarujemy masłem. Lazanię przykrywamy płatem pergaminu i zamykamy całe naczynie arkuszem folii aluminiowej. Pieczemy 1 godz. 30 min, następnie w piekarniku rozgrzewamy grill. Z formy zdejmujemy folię i papier, wstawiamy ją wysoko pod grill. Zapiekamy 5–6 min lub do momentu, gdy plastry dyni staną się chrupiące i rumiane.
Pozostałe masło (ok. 6 łyżek) rozgrzewamy do wysokiej temperatury i wrzucamy resztę całych listków szałwii. Smażymy ok. półtorej minuty, aż listki się zeszklą i zesztywnieją. Osączamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Przed podaniem lazanię posypujemy „chipsami” z szałwii. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2017.

